60 arter och en ny fas för Leif Krause


Stort grattis till dina 60 arter. Du var på vippen att bli först, Men Ola Esbjörnsson hann före. Hur känns det nu?

En sökning i Storfiskregistret ger vid handen att han har 280 registrerade storfiskar. Kanske saknas någon. De är fördelade på 60 olika arter. Dessutom visar siffrorna bara en del av sanningen. Leif Krause har varit en portalfigur i svenskt sportfiske under många år nu. Och under 2013 nådde han också den infernaliskt svåra gränsen: 60 registrerade storfiskarter.

− Det är bara roligt. Jag kan inte mäta mig med Ola. Han kom välförtjänt först (igen!). Det var snarare ganska otippat att det bara skulle skilja två veckor. Jag var i och för sig före honom till 56 och 57 arter, men jag har familj, barn och hela köret − så det går inte att fiska som jag gjorde förr. Framför allt var det kul att komma till 60 innan jag blev tvåbarnspappa i februari. Nu kan jag lägga artjakten lite på hyllan med ro i kroppen – och fisket lär trappas ner ytterligare av förklarliga skäl, berättar Leif.

För de flesta ändras inställningen till fisket och den idoga artjakten med åren. Personligheten förändras och livssituationen gör att många storfiskare får nya förhållningssätt. Hur är det för dig, Leif? Har din syn på fisket ändrats?

− Jag befinner mig i en fas av livet där allt inte handlar om fiske längre. I alla fall inte på det sättet som det kanske gjorde för tio år sedan. Möjligheterna att plöja ner galet mycket tid på diverse satsningar finns inte idag, och dessutom kanske andra saker i livet ger lite perspektiv på hobbyn. Idag värdesätter jag ett roligt fiske tillsammans med goda fiskekompisar mycket högre än den renodlade jakten på det största exemplaret. Men jag sticker inte under stolen med att dessa utvalda fiskepass med goda vänner fortfarande ska ge chans till en kul fångst, gärna en stor fisk av något slag.

Betyder det att du ändå kommer att fortsätta jaga storfiskar av alla de slag?

− Jag vill gärna lägga mina begränsade antal fiskepass på de allra roligaste fiskena. Det behöver inte exkludera nya arter, men jag kommer sannolikt mest fiska efter diverse gamla favoriter.

Ok. Du har fångat så många storfiskar att man egentligen bara gapar när man ögnar igenom listan. Vilken fisk skulle du vilja fånga i Sverige under 2014 - om du fick välja en enda superfisk?

− Om jag helt orealistiskt drömmer mig bort så skulle nog en gädda över 20 kilo eller en lax över 30 ge en sjuhelvetes adrenalinkick och ett fantastiskt minne för resten av livet! Men som sagt, det kommer inte att hända, även om båda fiskarna simmar i svenska vatten.


Leif med en sandskädda på 460 gram, fångad i november 2013 - i skrivande stund hans senaste storfisk.

Vilken fisk av alla på din digra lista är du lite extra stolt över?

− Jag har några personbästa som är helt ok. Sarven på 1 718, färna 3 420 och abborre 2 875, till exempel. Just att alla tre tillhör mina absoluta metefavoriter, som jag lagt oerhört mycket tid på genom åren, gör nog att jag rankar dem extra högt. Laxen på 19,2 känner jag fortfarande mycket glädje för, även om den inte alls är av samma kaliber som metfiskarna ovan. Men det var en perfekt fisketur tillsammans med min gode vän Jens Nilsson, en minnesvärd upplevelse på många sätt.

Leif har fångat det mesta som går att fånga i Sverige, men det är klart … det finns utmaningar även utanför landets gränser.

− Jo, drömmar bär jag nog fortfarande på i övertalighet. Det finns gott om fiskedrömmar, både i Sverige och utomlands. Om något slår in får framtiden utvisa!

Men än idag älskar jag att smyga längs en grönskande färnaå i maj månad, liksom ett kul flötmete, efter sarven eller rudan. En go’ dag bakom trollingspöna kan bli lika kul, men störst spänning och chans till någon otippad kul fisk har man nog på djuphavsfisket.

Det finns många saker kvar att upptäcka och njuta av − även för en storfiskare som Leif Krause. Storfiskregistret får några goda ord och lite draghjälp på på vägen också:

− Registret är en fantastisk databas över våra fiskar, en fantastisk källa med information för dagens och morgondagens fiskare. Använd den flitigt och hjälpa gärna till att anmäla alla era fiskar därute, med så kompletta uppgifter som möjligt, så blir det ännu bättre och intressantare.


Sarven är ju en av Leifs favoriter. En Motala ström-fisk på 1 240 är den senaste i raden av hans guldglänsande toppfiskar.

När jag ber Leif att ta en extra titt i sin egen statistik för att gräva fram lite kuriosa hittar han till slut följande:

• under drygt två år − maj 2011-augusti 2013 − blev 31 arter över storfiskvikt.

• kalenderåret 2012 blev det 17 olika arter.

Det måste väl anses som ganska godkänt, eller till och med häpnadsväckande, för en kille som ändå dragit ner på fisket de sista åren?

Grattis till dina 60 arter och för alla storfiskar genom åren. Det lär bli fler för mångsidige och finurlige Leif Krause. Helt säkert!

Kategorier: Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv