Regeländringar i Storfiskregistreringen

Här är nyheterna för Storfiskregistreringens regler år 2015:

Ny viktgräns
Den enda viktgränsen vi ändrar är minimivikten för registrering av skäggtorsk. Även den har nu 250 gram som minsta tillåtna vikt. I övrigt ser vi inga anledningar att ändra viktgränser upp eller ner. De bör inte justeras mer än i specialfall. Skäggtorsken fångas inte så frekvent och är småvuxen. Den bör kunna hamna i registret aningen oftare om vi sänker vikten. Svår att få är den ändå.

Högre krav på foto
Idag har i stort sett varenda fiskare antingen en fungerande digitalkamera, eller en smart telefon med bra fotofunktion. Det innebär att vi anser att det går att ställa högre krav på fotona. I svårbedömda fall där fotona är undermåliga kommer vi underkänna fångsten. Vi vill också at du som anmäler din fångst lämnar foton där fiskens storlek TYDLIGT SYNS. Inga överdrivna framhållningar av fisken och helst två foton: ett på fisken mot referensföremål, ett foto med fångstman + fisk.

Bildredigering och montage
En viktig och aktuell fråga är redigering av bilder. Överdriven redigering och manipulering av bilder gör att det ibland är svårt att avgöra fångstens riktighet. I några fall har rena montage använts som ”bildbevis”. Någon ville exempelvis dölja fångstplatsen genom att montera in sig själv och fisken mot en bakgrund föreställande en känd storstadsmiljö.

Montage är inte tillåtet! Om du vill vara försiktig med att avslöja exakt fångstposition får du antingen välja att ta bilder så att bakgrunden inte syns, alternativt göra försiktiga redigeringar. I de fall där en redigerad bild lämnas med anmälan kommer vi förbehålla oss rätten att be om att få titta på originalfotot!

Ett tips är att slösa med fotona. Digitala bilder kostar inget extra. Du behöver inte skicka med alla i din registrering (det räcker med två-tre bilder), men spara dem om vi behöver granska fler foton. Ta ur olika vinklar och försök få bilderna skarpa.

Under ”Storfiskregistret” hittar du det kompletta regelverket, minimivikter, godkända vågar och mycket annat smått och gott.

Nu ser vi fram emot ett 2015 med många, stora och spännande fiskar.

Kategorier: Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv