Sportfiskarna överklagar fiskodling vid Höga kusten

Sportfiskarna vill stoppa utökad fiskodling i anslutning till Mjältösundet vid Höga kusten. Odlingen belastar en redan kraftigt påverkad miljö och riskerar sprida smitta till vilda fiskbestånd.

– Det är upprörande att verksamheter som inte är tillåtna på Åland på grund av höga miljökrav får tillåtas i Sverige. Många har bilden av Sverige som ett föregångsland vad gäller miljöfrågor, men sanningen är att vår miljölagstiftning är så tandlös att utländska exploatörer ser lönsamhet i att komma hit för att bedriva miljöskadande verksamheter som exempelvis malmbrytning och fiskodlingar, kommenterar Christina Lindhagen på Sportfiskarna.

De storskaliga fiskodlingarna har på senare år exploderat längs norra Östersjökusten och i Norrlands inland i vatten som jämtländska Storsjön, Landösjön och Ströms Vattudal. Odlingarna orsakar stora gödande utsläpp och innebär risk för smittspridning till vild fisk genom bland annat rymlingar från odlingarna. I Ströms Vattudal finns två fiskodlingsanläggningar som är smittade med bakteriesjukdomen Bacterial kidney disease, BKD.  I januari i år rymde omkring 70 000 regnbågar från en odling i Siljan. De fyra stora fiskodlingarna utanför Västernorrlands kust producerar tillsammans ca 2300 ton fisk varje år, vilket motsvarar utsläppet av 1-2 medelstora kommuners avlopp.

Fiskodlingen vid Mjältösundet, Höga kusten, fick nyligen utökat tillstånd för sin verksamhet som hittills bedrivits under fem års tid. Ålands fiskförädling AB är ett åländskt företag som etablerat sig i Sverige genom att bedriva storskaliga fiskodlingar i Höga kustenområdet och i Värmland/Dalsland. Många närboende vid Mjältösundet vittnar om hur algblomningarna efter fiskodlingens tillkomst ökat i närliggande grunda vikar, vikar som bland annat är viktiga rekryteringsområden för havöring och sik. Höga kustenområdet har mycket höga naturvärden och är utsett till världsarv. Fiskodlingarna längs kusten hotar de unika naturvärdena motverkar både miljömål och arbetet med EU:s vattendirektiv. Under odlingskassarna är botten redan syrefri.

Sportfiskarna har överklagat beslutet om utökad fiskodling vid Höga kusten då förbundet anser att det finns mer miljövänlig teknik än öppna kassodlingar, samt för att det är oacceptabelt med ytterligare övergödning av den känsliga och redan hårt ansatta Östersjön. I exempelvis Storbritannien, Danmark, Holland, Israel och på Åland är det betydligt vanligare med fiskodlingar på land, vilket visserligen är dyrare men är avsevärt bättre ur ett miljöperspektiv och även producerar fisk som är fri från mediciner och tungmetaller.

Läs Sportfiskarnas överklagande här.

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv