Svensk Vattenkraftförening har noll koll på Vätternrödingen

I en närmast komisk kommentar till en ny studie om Vätternrödingen avslöjar föreningen stora kunskapsbrister om fiskens levnadsmönster.

Högskolan i Skövde och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nyligen presenterat en studie av hur varmare vattentemperaturer påverkar Vätternrödingen. Studien visar att varma vintrar gör det svårare för rödingen att hitta föda, både för nykläckta yngel och större fiskar. Storrödingen i Vättern har minskat kraftigt sedan 1950-talet och på 2010 års rödlista klassas storrödingen i södra Sverige som Akut hotad, men tack vare ett omfattande regelpaket med bland annat totalfredade områden vändes den negativa trenden i Vättern för 8-10 år sedan.

Svensk Vattenkraftförening tog dock nu tillfället i akt att konstatera att: ”Det bör noteras att beståndet har minskat kraftigt de senaste 50 åren, det vill säga långt efter utbyggnaden av den småskaliga vattenkraften, och har fortsatt att minska. Detta talar emot teorin att det är den småskaliga vattenkraften som är boven i dramat. Forskarna pekar i stället på fisket som både tar av beståndet och driver fram inplantering av kräftor och lax.”

– Problemet med denna slutsats är att vattenkraft inte påverkar den stationära sjölekande Vätternrödingen nämnvärt då den föds, lever och leker i Vättern. Det finns strömlekande bestånd av röding, men inte i Vättern. Däremot utrotade vattenkraften redan runt 1920 Sveriges förmodligen allra mest storvuxna och helt unika öringbestånd som levde i Vättern och var nedströmslekande i Motala ström. Tyvärr finns det ytterligare otaliga fler exempel på hur vattenkraften utrotat unika och mycket skyddsvärda fiskbestånd, kommenterar Markus Lundgren, Sportfiskarnas fiskevårdschef.

Läs Svensk Vattenkraftsförenings hela uttalande här.
 

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv