Laxplomber kan utveckla sportfisket

Under sommaren 2014 har Norrbottens länsstyrelse provat plomber som ny metod för att begränsa och kontrollera uttaget av lax i Lainioälven. Resultatet har varit övervägande positivt.

Ett okontrollerat uttag av fisk i en älv kan förstås ha negativa konsekvenser för fiskebeståndet. Länsstyrelsen i Norrbottens län har provat en ny teknik med plomber för att få bättre kontroll på sportfiskets uttag av lax i Lainioälv, ett av Sveriges mest produktiva laxvatten. Systemet innebär att den som vill fiska efter lax måste köpa ett buntband som om/när en lax avlivas fästes mellan mun och gälar. Då varje fiskare bara får köpa tre plomber under en säsong kan uttaget begränsas. Samtidigt kan länsstyrelsen genom obligatorisk fångstrapportering få bättre kontroll på hur många laxar som sportfiskare tar upp i älven varje år.

En utvärdering av sommarens försök visar att systemet fungerar bra, att det uppskattas av sportfiskare och ger värdefull data om laxen till den framtida laxförvaltningen.

- Vi har fått in väldigt mycket intressanta data i fångstrapporteringen och kan redan dra en del slutsatser kring hur fisket ser ut i området, säger länsfiskekonsulenten Dan Blomqvist.

De obligatoriska fångstrapporterna som följer med laxplomberna visar att 75 procent av den lax som fångas i Lainioälven återutsätts. Inkomsterna från laxplomberna har bland annat gått till fiskekontroll och städning längs älven.

- Innan vi genomförde det här visste vi inte riktigt hur det såg ut med till exempel antalet avlivade laxar. Det är glädjande att det verkar finnas en modern laxfiskekultur, säger Dan Blomqvist.

Det är viktigt med en modern fiskeförvaltning som vårdar områdets laxbestånd. Fiskare från i stort sett hela Europa söker sig till Kirunafjällen i jakten på vildlaxen i Lainioälven.

Den obligatoriska fångstrapporteringen är enkel och sker via smartphone eller dator. Det är i grunden samma system som använts i Vindelälven i många år.
- Det är enkelt och beprövat. Samtidigt tror vi att Norrbottens länsstyrelse är först i världen med ett plombsystem kopplat till ett internetbaserat fångstrapporteringssystem, säger Sportfiskarnas Mikael Dalman. 

Erfarenheter visar att fångstrapportering ska ta mindre än en minut om svarsfrekvensen ska vara hög. Information på flera språk är också avgörande för om systemet ska fungera. Nästan hälften av de sportfiskare som köpte plomber i Lainioälv kom från andra länder.

Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas menar att laxplomberna är ett verktyg som tillsammans med Catch & Release kan ge oss både starkare vildlaxbestånd och samtidigt tillåta fortsatt utveckling av sportfiske efter lax i våra vattendrag.

Lyssna här på ett inslag om laxplomberna på P4 Norrbotten.

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv