Ta det försiktigt på vinterisarna!

Isarna börjar nu byggas på runt om i landet, men isläget är fortfarande förrädiskt på många håll.

-Det är osäkra isar och det kommer att vara så ett tag framöver. Det har varit en ovanligt mild höst och det vatten som silar ut i insjöarna är inte så kallt som det brukar, säger Amund Lindberg vid SMHI.

I norra Sverige börjar isläget stabiliseras på många håll, medan det i södra Sverige är väldigt osäkert på många platser. Längs exempelvis västkusten är det på många mindre sjöar bara några centimeter is, trots en veckas kyla. Att isarna dessutom på många håll har täckts med någon centimeter snö gör att det är svårt att se isens svagare områden vid exempelvis uddar, sund och utlopp.

TT följde under måndagen med Sportfiskarnas kommunikationschef Andreas Ollinen ut på isfiske för att kunna informera rikspressen om isläget. På Lejondalssjön i Upplands-Bro kommun har isen lagt sig och säsongens första pimpelfiskare testar lyckan.
-Det är tio centimeter prima kärnis här, och då är det säkert. Men man ska komma ihåg att isläget inte är detsamma på alla sjöar i ett område, eller ens på samma sjö. Man måste alltid känna sig fram, och en ispik är jättebra, säger Andreas Ollinen, och hälsar också att mobiltelefon i vattentätt fodral, isdubbar och kastlina är billig och självklar utrustning för den som ska ut på isarna. Givetvis ska man inte heller ge sig ut själv på okända isar.

Läs hela artikeln här.



Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv