Röding på första isen -för dig med pimpelabstinens


Foto: Bengt Olsson

I delar av landet ligger isen redan nu och möjliggör isfiske på framförallt röding. För den som gillar uppfriskande kyla och inte drar sig för lite strapatser finns möjlighet till spännande fiske med fina fångster som värmer i det tilltagande vintermörkret.

Rödingfiske på första isen handlar framför allt om att lokalisera fisken. Hittar du röding är den i regel huggvillig då vattentemperaturen nu är optimal för denna kallvattensfisk. Många fiskar har även precis lekt och är därför både aggressiva och hungriga och återfinns ofta i närheten av lekgrunden. Prova även i vikar och runt uddar. När isen är tunn är det lätt att borra hål och man kan söka av stora områden i jakten på de rödfenade. Tunn is släpper även igenom mycket ljus och man kan då även kikpimpla på grunt vatten vilket är oerhört spännande. Man ligger då på mage på ett liggunderlag eller liknande och tittar ner i hålet på betet och kan se direkt hur fisken simmar fram och nappar.


Fin rödingfångst från novemberis!

Fisketips:
Rödingpimpel är i grunden enkelt, börja med att släppa ner till botten, höjs sedan upp blänket eller mormyskan någon decimeter och fiska där.



Lysdraken är ett gammalt klassiskt rödingblänke. Kamasan 983 Wide Gape Specialist är en av de bästa krokarna. Maggot är ofta bästa betet. Lämplig lindimension: 0,25-0,30 mm.
Fiskar man med blänke dunkar man det gärna i botten några gånger i början och gör lite större lockryck innan man minskar ned på rörelserna och växlar med små darrningar. Nappar fisken försiktigt ska man inte ha för bråttom att göra mothugg: låt dem ta in betet ordentligt i munnen först. Du ser ofta nappet på att linan glider iväg åt sidan. Ofta hugger dock rödingen mycket aggressivt. Då är det viktigt att inte lägga ifrån sig pimpelspöt obevakat när man fikar!

Mormyska och pimpelspö med så kallad mormyskatopp som registrerar minsta lilla napp.
Med en så kallad mormyska (se bild ovan) fiskar man med små rörelser, höjer och sänker långsamt och darrar med pimpelspöet så att mormyskan dansar förföriskt.  Omväxla även med att hålla stilla i perioder. Ha hela tiden blicken på linan och mormyskatoppen. Ofta nappar fisken när du sänker ned, du ser då att det är napp genom att linan slaknar och nappindikatorn reser sig uppåt. Napp kan även vara små ryck i linan och att den sticker ut åt sidan. Ha inte för bråttom med att göra mothugg om fisken nappar försiktigt, utan ge den tid att ta in betet kroken i munnen och lyft sedan spöet i en snabb rörelse. Lämplig lindimension för mormyska är: 0,18-0,22 mm.

Rätt grejor ökar chanserna
För att öka dina chanser ska du alltid se till att använda nylonlina av hög kvalitet och vassa krokar. STROFT GTM är en bra nylonlina och exempelvis Kamasan B980 eller B983 är bra krokmodeller i krokstorlek 8-12. Agna med maggot, eller små livliga lövmaskar. En bekväm stolryggsäck eller skrylla att sitta på gör det enklare att fiska fokuserat. För att lättare se vid kikpimpel kan du ta med krossade äggskal att släppa ner på botten. Du får då visuella riktmärken som gör det enklare att urskilja fisken.

Här lägger sig isen först
Vill man ha is tidigt på säsongen ska man inrikta sig på mindre vatten i Norrlands inland och i fjällkedjan. De större sjöarna tar längre tid på sig att kylas ned och blåst och strömdrag hindrar isläggningen medan mindre tjärnar fryser betydligt tidigare utan att blåsa upp lika lätt vid stormigt väder. Man kan hitta vatten att pimpla tidigt på från Kiruna i norr till Dalarna i söder. Har man tur fryser isen innan det kommer en massa snö. Då blir isen bäst. I större sjöar kan vissa vikar frysa tidigt och bli fiskbara. På många ställen finns vägnära fiskevatten som man enkelt når med bil, exempelvis runt Särna och Idre i norra Dalarna. Många fiskecamper/fjällanläggningar hyr ut både stugor och skotrar och kan guida nybörjaren till bra pimpelsjöar.

Ta inte mer än du behöver
Röding är en stimfisk. Du kan få många fiskar på en kort stund om huggperioden infinner sig. Det är svårt att släppa tillbaka fisk oskadd om det är under minus 10 grader, då fiskens ögon lätt skadas av kylan och fiskens slemskikt inte mår bra av att ligga mot snö och is. Fiska därför med måtta och väljer du att återutsätta fisk ska det ske varsamt, utan att fisken ligger direkt på snö eller is, och snarast möjligt. Fjällröding är fantastiskt gott, speciellt välmatade fiskar på runt halvkilot. Utlekta större rödingar är dock mindre fina i köttet och kan därför gärna försiktigt släppas i igen.

Njut av det tidiga isfisket!
Rätt utrustad kan man ha en totalupplevelse på isen med god mat och varm dryck. Klä dig efter lager på lager principen där yttersta lagret ska vara vindtätt och gärna vattentätt. En bra varm mössa och torgvantar och ett par tjocka tumvantar samt vattentäta vinterkängor eller rejäla fodrade stövlar håller dig varm.

VIKTIGT För SÄKERHETEN: kontrollera alltid isen innan fiske och vid förflyttningar, minst 10 centimeter kärnis är ett bra mått på säker is. Glöm inte isdubbar, ispik, extrakläder i en tät plastpåse, mobil i vattentätt fodral, livlina och minst en bra fiskekompis -så att ni kan hjälpas åt om olyckan är framme! Läs mer om issäkerhet på: www.issakerhet.se

Kategorier: Äldre nyheter, Fisketips, Fiske, Nyheter förstasidan | Taggar: issäkerhet |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv