Det är korkat att inte bära isdubbar!


Bild: Sportfiskarna
Varje vinter dör några sportfiskare under isfiske, oftast på grund av bristande säkerhetsrutiner. Isdubbar, ispik, livlina, torra extrakläder, sällskap och möjlighet att larma ökar överlevnadschanserna vid en olycka. Sportfiskarna erbjuder en issäkerhetsskylt till fiskeföreningar runtom i landet.

Sportfiskarna jobbar målmedvetet vidare med ökad issäkerhet kommande vinter, både via deltagande i det nationella Issäkerhetsrådets arbete och via egna informationsinsatser. Sportfiskarna erbjuder en issäkerhetsskylt för spridning till fiskeföreningar och andra aktörer som har exempelvis vinteröppna P&T-vatten.

Tanken med skylten är att man skriver ut den och sätter upp den på de platser där man vet att isfiskare beträder isen, exempelvis vid en brygga. Enklast skriver man ut skylten i en färgskrivare och sätter den i en plastficka. Budskapet är enkelt: ”Det är korkat att inte bära isdubbar!” Förutom detta slagkraftiga budskap, finns en länk och en QR-kod som leder till mer information på issäkerhetssajten www.issakerhet.se.

– Det är förvånansvärt många isfiskare som inte bär isdubbar eller har någon annan skyddsutrustning. Sportfiskarna vill sprida rätt information så att så många som möjligt känner sig trygga på isen. Det är viktigt att poängtera att vi inte vill skrämma folk av isen– tvärtom vill vi att fler isfiskar på ett säkert sätt, säger Bengt Olsson, Sportfiskarnas representant i det nationella Issäkerhetsrådet.

Riskerna på is under säsongen
De flesta isolyckor inträffar i början och i slutet av säsongen då isen antingen är väldigt tunn eller försvagad av sol och mildväder. Is är ett föränderligt material som även snabbt kan påverkas av ökande strömdrag, vind och regn. Inlopp, utlopp och strömsatta sund har i regel tunnare is. Genom att alltid kontrollera isen vid förflyttningar slipper man obehagliga överraskningar som att plurra i en vindvak. Man ska även alltid själv kontrollera isen innan fiske även om andra fiskare befinner sig längre ut på isen. 10 centimeter kärnis är ett bra mått på säker is nu i början av säsongen. Var extra försiktig på snötäckt is då isen växer till sämre om det är isolerande snö på isen och snön samtidigt döljer svaga partier.

– Alla som beträder en is har ett ansvar att förbereda sig med rätt säkerhetsutrustning som isdubbar, ispik, extrakläder i en tät plastpåse, livlina, mobil i vattentätt fodral och minst en fiskekompis, så att man kan hjälpas åt om olyckan är framme. Genom att vara ute mycket på isen lär man sig därigenom var isen är säker och inte, kommenterar Bengt Olsson.

Klä dig rätt och njut av isfisket
Rätt utrustad kan man ha en härlig totalupplevelse på isen med god mat och varm dryck. Man håller värmen genom att klä sig efter lager på lager principen där yttersta lagret ska vara vindtätt och gärna vattentätt. Har du en flytoverall ökar säkerheten ytterligare. En tjock varm mössa och torgvantar och ett par rymliga tumvantar samt vattentäta kängor fullbordar isfiskeklädseln. Ut och pimpla i vinter!

Ladda hem Sportfiskarnas issäkerhetsskylt som PDF här.

Aktuell information om issäkerhet kommer fortsatt under vintern både på www.sportfiskarna.se och på www.issakerhet.se

Mer info: Bengt Olsson, 08-410 80 610,
bengt.olsson@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter, Fisketips, Fiske i Göteborg, Fiske i Stockholm | Taggar: issäkerhet |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv