Dags för årets FishBase Symposium

FishBase Symposium är årets största händelse för alla sanna fisknördar! I år kommer det att handla om fiskarnas gener.

Den 20 oktober hålls årets FishBase Symposium på Naturhistoriska riksmuseet, denna gång på temat ”Fiskarnas gener”.

Genetiska metoder blir allt viktigare för studiet av fiskar och används till allt från att framställa genmodifierade självlysande fiskar till att övervaka utrotningshotade fiskarter.
FishBase Sverige har bjudit in sju framstående forskare för att belysa olika aspekter på fiskarnas genetik. Det handlar om forskning och tillämpningar som berör oss på många sätt.

Föredragshållare:
Matthias Geig från Zoologisches Forschungsmuseum Alexander Koenig, Tyskland, leder det tyska Barcode of Life-projektet – genetisk streckkodning. Med hjälp av DNA kan man undersöka om till exempel den fileade fisken saluförs under rätt namn.

Mats Grahn, docent vid Södertörns Högskola, forskar på biologisk mångfald på genetisk nivå och hur den påverkas av miljöförändringar.

Hannu Mäkinen, verksam inom ekologisk och evolutionär genomik vid Åbo Universitet, Finland, talar om populationsgenetik hos storspigg.

Thomas Near är professor vid Yale University och leder ett forskarteam som använder avancerade analyser för att utforska fiskarnas utvecklingshistoria.

Krista B. Oke från McGill University, Kanada, kommer att bidra med uppseendeväckande nyheter om genmodifierade laxfiskar.

Francesc Piferrer vid Departamento de Recursos Marinos Renovables (RMR) i Spanien berättar om sin världsledande forskning om hur fiskars utveckling till hane eller hona styrs av gener.

Philip Francis Thomsen vid Københavns Universitet, Danmark, talar om hur DNA i vattenprover kan användas för att på ett helt nytt sätt undersöka vilka arter som förekommer i området.

FishBase Symposium 2014 är kostnadsfritt och öppet för alla.

Föreläsningarna kommer till stor del att hållas på engelska.

Tid: måndag 20 oktober 2014, heldag med start 9:30. Registrering från 9:00.

Plats: Stora Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm.

Lunch ingår för de som senast 15 oktober anmält sitt deltagande.

Anmälan sker till: fishbase@nrm.se eller 08-519 541 06.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv