Utvinning av sand hotar fisket i Öresund

Utvinning av sand i Öresund har orsakat oro och stora protester från flera miljöorganisationer, inte minst från sportfiskets sida.

Öresund är en unik plats för svenskt sportfiske. Inte bara för det geografiska läget, de korta gångtiderna till bra fiske och de fina förutsättningarna för många fiskarter, utan för att här faktiskt finns livskraftiga bestånd av flertalet av de mest populära fiskarterna. Anledningen är det trålfiskeförbud som sedan 1932 har gjort Öresund till en fristad för bland annat torsk, kolja, rödspätta och sill. Området är bas för en omfattande sportfisketurism för både Sverige och Danmark. Även om trålförbudet inte är sprunget ur naturvårdsskäl utan tillkom som en säkerhetsåtgärd på grund av den livliga båttrafiken så är området ett bra exempel på hur svenskt havsfiske hade kunnat se ut med en fungerande fiskeripolitik.

Under vintern har dock danska planer på utvinning av sand orsakat stor oro för bland annat sportfiskare i området. Ett område väster om Ven vid Vedbaek har av prospektören NCC Roads pekats ut som lämpligt område för utvinning av sand. Danska Naturstyrelsen har lämnat tillstånd till sandsugning av ett område på hela 3,5 kvadratkilometer och totalt 5 000 000 kubikmeter, en tiodubbling av den tidigare utvinningen.
– Vi har följt ärendet och situationen är väldigt oroande, säger Sture Eriksson, ordförande i Sportfiskarnas Skånedistrikt.

Även danska yrkesfiskare har uttryckt stor oro i frågan. Sandsugningen är oerhört skadlig för den biologiska mångfalden genom att den i princip helt och hållet ödelägger de naturliga biotoperna när havsbottnens översta lager skalas bort. Återhämtningen är väldigt långsam och bland annat bildas djupa hålor som kan drabbas av syrebrist på grund av sedimentationen av organiskt och oorganiskt material. Hålorna kan finnas kvar i decennier. I Sverige är utvinningen av sand och grus i Öresund stoppad av naturvårdsskäl.

Beslutet om sandutvinningen i Öresund har överklagats av bland annat danska Naturskyddsföreningen och danska Greenpeace, men enligt uppgifter från danska sportfiskare ska sandsugningen istället ha startat på det klassiska området Disken, en grundbank mellan Helsingborg och Helsingör dit sportfiskare vallfärdat i decennier för att meta plattfisk. Området är rikt på bland annat musselbankar och dessutom en viktig lokal för uppväxande fiskyngel, men trots den omedelbara närheten till de aktuella områdena finns det från svensk sida små möjligheter att påverka.
– Utvinningen sker på danskt territorium så vi kan formellt sett inte göra något. Det här lyfter återigen frågan om samförvaltning för Öresund, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Anders Karlsson på regionkontoret i Malmö.


Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv