Sportfiskarnas fiskeskola i Göteborg mer lyckad än någonsin

Sommarens fiskeskola på regionkontoret i Göteborg är precis avslutad och sammanfattas av Sportfiskarnas projektledare Oscar Holm som mycket lyckad.

Fiskeskolan är ett väl etablerat koncept med ett starkt ”varumärke” bland många barn och vuxna i Göteborgsområdet. I år har man dessutom förnyat framförallt fiskemetoder för att hitta spännande fördjupningar för de barn som har gått skolan tidigare. Upplägget med en inledande utbildningsdag (knutar, teori, kastprecision och fluga), kompletterad med regnbågsfiske har behållits. Dag 2 och 3 har det varit enbart praktiskt fiske. Teoridelen har skötts av Sportfiskarnas nationellt ungdomsansvarige Hans Lindqwist. Här har förutom säkerhet också talats om bl.a. sportfiskets ekologiska potential och mervärdet av catch and release, alltså återutsättning av fisk, på större individer. Det senare har med entusiasm omsatts av barnen.

De två avslutande fiskedagarna har barnen indelade i två grupper bytts om att fiska från båt och land i Stora Delsjön, precis vid Sportfiskarnas regionkontor. Under regnavbrott har barnen inomhus fått möjlighet att måla varsitt drag tänkt för deras eget framtida havsöringsfiske. De praktiska momenten har letts av Sportfiskarnas projektledare och ungdomskonsulent Oscar Holm, med god hjälp av våra totalt 15 duktiga ungdomsledare, som i huvudsak är i åldrarna 17-19 år. Dessa har samtliga genomgått en ledarskapsutbildning, inklusive livräddningsmoment.

Fisket från båt har förnyats genom inköp av spön anpassade för fisket i Delsjöarna. Den ”nya” fisketekniken vertikalfiske har introducerats för de mer rutinerade barnen i åtminstone en båt. Det har också trollats gädda med kraftigare spön och vi har sett fina resultat från flötestrolling efter abborre med nya anpassade spön och tackel. Dessutom har flätlinan sett sitt intåg på fiskeskolan. En sponsrad spole från ABU med 1,6 km Fireline har spolats på åtskilliga utrustningar för både land- och båtfiske, vilken underlättat krokningen för många av barnen. På bottenmetestationerna har barnen introducerats för feedermete och elektroniska napplarm, något som höjt kvaliteten på fångsterna och som varit spännande för både yngre och äldre barn.

Bland fina fångster bland barnen kan nämnas en handfull abborrar över kilot, med 1350 gram i topp! Samtliga storabborrar återutsattes med barnens samtycke, men mycket fin matfisk har också tagits upp. I övrigt har det fångats mycket gädda i vikter kring 1-3 kilo, 20-talet braxnar över kilot och 9 sutare i vikter på 800-1800 gram. Nya knutlösa håvnät i gummi har kommit väl till användning vid detta fiske.

Som vanligt var det fiskeskola under totalt 5 veckor, där ett barn är med en vecka. 142 barn har deltagit, varav 22 tjejer. 80 av 142 platser bokades första anmälningsdagen i april! Den vanligaste åldern har varit 9-12 år och ungefär hälften av barnen har varit med tidigare. Samtliga deltagare har fått mailutskick med information om närliggande sportfiskeklubbar med ungdomsverksamhet, vilket förhoppningsvis lotsar dem på rätt väg i deras sportfiskeintresse.



Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv