Svensk hälleflundra på 111,3kg spöfångad!

Det svenska djuphavsfisket är hetare än någonsin. Perioder med hyfsat stabilt väder har gjort att det är möjligt att företa sig långresor ut i Skagerrak, där fina fångster fortfarande är möjliga.

Trots ett antal stora, spännande, färgglada och överraskande fångster är det nog en hälleflundra som är på allas läppar just nu. En riktig gigant i alla avseenden. Fredrik von Elern begav sig ut till djupen, i sällskap med kamraterna Dick Högberg och Tobias Ehn. Fredrik berättar om fångsten för Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg:

- Vi såg att väderprognoserna för perioden 21/7 till 23/7 såg väldigt bra ut, så vi bestämde avgång till klockan sex på morgonen den 21:e från hemmahamn Kämpersvik. Det var rejält dimmigt när vi avgick, men med radar och plotter förflöt resan ut till topparna för agnfiske utan problem. Dimman lättade och vi fortsatte västerut mot vår planerade position.

Under tiden som de fastställde driftriktning och fart passade de på att fiska lite gråsej. Lite senare hade de dessutom en långa på runt åtta kilo i båten.

- Det fina fisket fortsatte under ett par timmar, tills vind och ström vände och omankring blev tvunget. Vi hamnade väldigt bra i nästa ankring och fick möjlighet att röra oss över hela den tänkta lokalen. När det började skymma beslutade vi att ligga kvar i befintligt läge, vi gled ytterligare i västlig riktning och beslutade oss för att inte ta upp ankaret då botten fortfarande var intressant.

En stund senare sitter Fredrik och pratar lite med Dick. Han hör ett rasslande från knarren på sin rulle och anar storfisk. När han tar tag i spöt är det en rejäl tyngd:
- Fisken går iväg och jag kan inte stoppa den, men ökar försiktigt bromsen för att se hur hårt jag kan pressa den. Jag lyckas få stopp på den och kan till och med ta hem 10-20 meter lina när fisken vänder ner igen. Så här pågår kampen i cirka 40 minuter. Under tiden har Dick clearat däcket och när fisken bryter ytan är Tobias på plats. Huggkrokarna sitter precis där de ska och med hjälp av ett ”tailrope” lyckades vi bärga den massiva flundran in i båten.

Eftersom klockan var tre på natten och mörkret tätt så stannade trion ytterligare en timme till havs innan de började gå in mot Grebbestad för vägning. Väl inne i Grebbestad fick de vänta i en timme innan det kom personal och öppnade, förmodligen med stora ögon och häpna blickar. Med hjälp av truck och våg kunde man så småningom fastställa vikten på den 204 centimeter långa hälleflundran till 111,3 kilo.

Svenska hälleflundror i den här storleken är ingenting som någon egentligen vågat hoppas på, men samtidigt bevisar det än en gång att det finns mycket vi inte vet om våra djuphavsmöjligheter.

Fredriks superflundra är givetvis anmäld till Storfiskregistreringen och kan - om allt är i sin ordning - utses till nytt svenskt rekord. För övrigt är det flera fiskar som är på hårdför granskning i just det ärendet nu, hälsar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Hälleflundran överträffar nuvarande svenska rekord med stor marginal och är sannolikt den största fisk som fångats med svensk utgångshamn sedan man fiskade tonfisk i Öresund på 1960-talet. Sportfiskarnas unika storfiskregister, inklusive Storfiskregistrerarens blogg och de officiella svenska rekordlistorna, hittar ni här.

 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv