Ålen gynnas av kalkning

Den akut hotade ålen minskar, främst på grund av överfiske och dödlighet i vattenkraftverk. Hur försurningskänslig ålen är dock generellt lite undersökt. En forskare som tidigare tittat på ålens försurningskänslighet är Erik Degerman på SLU.

Vid en undersökning publicerad redan 1985 av ålbestånd i vattendrag på Västkusten påvisades tydligt mindre med ål i försurade vattendrag än i ej försurningspåverkade. Försurade vattendrag blir näringsfattigare vilket gör att den totala mängden fisk i vattendragen blir mindre.

– Åltätheten och produktionen är betydligt lägre i försurade vatten. Dock kan en del individer av ål överleva i försurade vatten vilket gör det vanskligt att generellt säga att ålen är försurningskänslig. Vuxna ålar kan leva i försurade vattendrag även om miljön långt ifrån är optimal för dem, förklarar Erik Degerman.

I en studie publicerad 1986 utförd av SLU Sötvattenslaboratoriet, ”Nypigmenterade ålyngels överlevnad i och födoval i en försurad sjö”, jämfördes bland annat ålyngels överlevnad i vatten från en försurad sjö med överlevnad i ej försurat vatten. Ålynglen hade samlats in via kärnkraftverket Ringhals kylvattenintag. Den försurade sjö som vattnet togs ifrån var Svartsjön i på Södertörn i Stockholm och det ej försurade vattnet togs från Mälaren. Den jämförande studien som utfördes som laboratorieförsök visade på förhöjd dödlighet i det försurade vattnet. Efterhand försöket pågick påverkade dock ålarnas metabolism vattnets pH-värde vilket gjorde att de olika vattenbehållarna hade ungefär samma pH-värde vid försökets slut.

– Jag tolkar figuren som visar dödligheten hos ålyngel som ett tydligt svar på att ålyngel dör i större utsträckning i försurade vatten. Dock dör inte alla och det är därför man hittar ål i försurade vatten, säger Erik Degerman.

Enligt Erik Degerman är fler studier av ålyngels överlevnad i försurade vattendrag välkommet för att utöka kunskaperna om denna hotade art. Om ålen är tydligt försurningskänslig eller ej bidrar försurningen till att försämra överlevnadchanserna för en mycket hotad art.

– Åltätheten och produktionen blir bevisligen betydligt lägre i försurade vatten. Alltså förloras ålar i en situation när den är rödlistad. Vi borde kalka varje vatten som kan hysa en ål för artens fortlevnad, avslutar Erik Degerman.

Ålstudierna i PDF-format:
Nypigmenterade ålyngels överlevnad i och födoval i en försurad sjö

Förekomst och täthet av havsöring, lax och ål i försurade mindre vattendrag på svenska västkusten

Läs mer nyheter om försurning och kalkning här.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv