Gäddor samlas in för provtagning

Sportfiskarna fortsätter att bidra till provtagning och kartläggning av parasiter hos gäddor i Mälaren. Efter provtagning 2012 upptäckte Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), en ny parasit hos gäddor i Mälaren. Nyligen fångade Sportfiskarna Region Mälardalen in fyra gäddor som lämnades in till SVA för nya provtagningar av parasitförekomst.

De två senaste somrarna har ett stort antal gäddor med hudsår upptäckts i Mälaren. Med hjälp av insamling från Sportfiskarna kunde Länsstyrelsen låta SVA analysera såren på tre fiskar under 2012. I samtliga tre fiskar upptäcktes förändringar och skador i den underliggande muskelvävnaden. Sporbildande parasiter hade bildat cystor som innehöll sporer av släktet Henneguya sp. Parasiten tillhör det flercelliga släktet Myxozoa, som bara kan infektera vattenlevande djur.

Denna typ av parasit som upptäckts kan röra sig om en ny art och har tidigare inte påträffats hos gädda och inte heller i Mälaren.

– Många sportfiskare i Mälaren har rapporterat att upp till hälften av de gäddor som fångas runt östra Mälaren i slutet av augusti har skador med sår och blödningar. Detta kan vara kopplat till denna parasit. Vi har nu fått finansiering från Länsstyrelsen i Södermanland och  i Stockholm och från fiskeföreningen Svenska gäddklubben för att undersöka sjuka gäddor i Mälaren även i år, berättar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Region Mälardalen.

Parasiter förekommer normalt i måttlig mängd på alla vilda djur, även fiskar. Normalt orsakar de inga större skador. Vid större angrepp kan dock blodbrist och avmagring uppstå, liksom förändrat beteende och försämrad motståndskraft mot andra sjukdomar. Den aktuella infektionen är inte smittsam för till exempel människor. Den här typen av undersökningar på vild fisk är ovanlig men mycket betydelsefull för att öka kunskaperna om vilda fiskars levnadsbetingelser.

Mer info: Tobias Fränstam, 08-410 80 682, tobias.franstam@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv