Svensk dominans i norska Langesundsfestivalen

Svenska havsfiskare firade stora triumfer när Langesundsfestivalen avgjordes den gångna helgen.

Langesund i södra Norge har i decennier varit en metropol för både norska och svenska havsfiskare och sedan 1989 avgörs en av norra Europas största havsfisketävlingar där - Langesundsfestivalen. Årligen deltar omkring 200 deltagare. I år avgjordes tävlingen för första gången som enbart en lagtävling och trots blåsigt väder deltog hela 64 lag. Flertalet av de mest rutinerade svenska teamen var på plats och segrare efter två dagars fiske blev team Humminbird Swe/No, med två hemmafiskare och svenske Henrik Karlén vid rodret. På övriga pallplatser var det svenskt för hela slanten. Silvret gick nämligen till team Abu/Garmin och bronset till team Isola/Lowrance.

I bronslaget tävlade Markus Lundgren, biolog på Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg:
- Langesund är väldigt nära för oss svenskar, men fisket är så otroligt mycket bättre än här hemma. Under 6 fiskedagar fick vi 28 arter och då pratar vi om vatten som i princip är på andra sidan Oslofjorden. De har givetvis bättre förutsättningar med sina fjordsystem och den djupa Norska rännan som sveper in salt vatten från Atlanten, men även det kustnära fisket är fantastiskt bra. Den norska fiskeriförvaltningen ser inte alls ut som den svenska eller europeiska modellen, avslutar Markus.

I början av 1970-talet började svenska havsfiskare se sig om efter intressanta storfiskvatten, och blickarna föll snabbt på Langesund på andra sidan Skagerrak. Utöver de fina möjligheterna till kustnära djuphavsfiske låg det dessutom geografiskt nära, på samma latitud som Strömstad. Det var framförallt pionjärer från Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK) som i mitten av 70-talet började fiska i området. De satsningar som då gjordes resulterade bland annat i flertalet håkäringar, där Åke Wendels fisk från 1981 får räknas till en av de mer imponerande fångster som en svensk havsfiskare har gjort. Hajen vägde 264kg och var 330cm lång. Än mer imponerande blir fångsten av att båten mätte blott 420cm!

Läs mer om Langesundsfestivalen här.
Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv