Hjälp till att samla in sjuka gäddor

De tre senaste åren  har gäddor med skador och sår fångats i Mälaren under sensommaren. Vad som orsakar sjukdomen är oklart. Hjälp behövs nu med att samla in sjuka gäddor.

För tredje året i rad kommer det in rapporter från sportfiskare som fångar gäddor med skador på slemskikt och fjäll. Skadan verkar kunna se olika ut, allt ifrån att slemskiktet luckrats upp och blivit vitaktigt och ser onaturligt ut till att fjällen börjat lossna kring gäddans sidor och rygg med röda sår som följd. Exempel på områden i Mälaren där sjuka gäddor fångats är: Björkfjärden, Görväln och Sigtunatrakten.

-Det kan vara så att sjukdomen bara bryter ut med höga vattentemperaturer och att de sjuka gäddorna sedan dör under sensommaren, vilket gör att de sedan försvinner. Då vi inte vet något om orsakerna eller omfattningen är det väldigt viktigt att undersöka sjuka gäddor, säger Tobias Fränstam Fiskevårdsansvarig Region Mälardalen.

Det mycket bra om du som sportfiskar i Mälaren kan hjälpa till med insamlandet av skadade och sjuka gäddor som då kan skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för vidare analys.

Om du fångar en sjuk gädda:

1. Försök att sumpa gäddan. Det går bra att knyta fast gäddan med en tvättlina i munnen i en brygga, lägga den i en fisksump eller i en karpsäck. Om ni använder en karpsäck så försök gärna att spänna ut säcken så att inte tyget ligger direkt an mot skadan (då vi vill att så lite bakterier, virus eller vad det kan vara skrapas av eller att skadan förvärras). Det är otroligt värdefullt att få in gäddan levande till analysen. Ifall gäddan råkar avlida frys den direkt men försök att plasta in gäddan så att skadepartiet ligger fritt (alltså inte har anläggningsyta med påsen).

2. När ni fått en sjuk gädda, oavsett tid på dygnet, ring till Tobias Fränstam på 0705 218 751 eller Alexander Hoffmann på 0704 998 120 så hämtar någon av oss gäddan levande så fort vi kan för att köra den vidare till SVA.

För frågor, kontakta:
Tobias Fränstam, Fiskevårdsansvarig Region Mälardalen: tobias@sportfiskarna.se 0705 218 751
Henrik C Andersson, Länsfiskerikonsulent Stockholms län, Henrik.C.Andersson@lansstyrelsen.se 0706 730 671

Initiativet till insamlandet av fisk sker via Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Stockholms län.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv