Fiskdöd i Eskelhem på Gotland

En stor fiskdöd upptäcktes under fredagen i ett vattendrag på Gotland. Orsaken till fiskdöden är oklar, men misstanke finns om ett lokalt utsläpp.

I Idån, vid SMHI:s hydrologiska mätstation i Liffedarve i Eskelhems socken på Gotland, upptäckte en förbipasserande cyklist i fredags ett stort antal döda fiskar på botten av ån. Personen meddelade länsstyrelsen som i sin tur kontaktade Sportfiskarna varvid ett gemensamt besök gjordes.
- Det var tragiskt att se det vi såg när vi kom till platsen. Vi hade inga uppgifter om vilken eller vilka arter det rörde sig om men kunde snabbt konstatera att 40-50 öringar av varierande storlek låg utspridda på ett begränsat område av ån, säger Lars Vallin från Sportfiskarna.

Orsakerna till fiskdöden är fortfarande oklar.
- Man kan bara spekulera, men det ligger nära till hands att anta att någon form av giftig substans hamnat i ån vid just den platsen. Närboende vittnar om att allt såg normalt ut ett par dagar innan upptäckten och kanske har regnet som föll natten till torsdag fört med sig något olämpligt ämne ut i ån, menar Lars Vallin.

Inga döda fiskar påträffades uppströms eller nedströms platsen vilket talar för ett lokalt utsläpp där koncentrationen till att börja med blev för hög för att öringarna skulle överleva.
- Några döda fiskar är infrysta och ett vattenprov är också taget, men det kommer nog bli svårt att säkert visa vad som orsakat öringarnas död, förklarar Lars Vallin.

I Idån genomförde Länsstyrelsen i höstas biotopvård, i samarbete med Sportfiskarna, genom att konstruera lekplatser för havsöring.
- På den platsen, som ligger en bit uppströms platsen för fiskdöden, såg allt normalt ut och en hel del årsyngel pilade fram och tillbaka mellan stenarna, säger Lars Vallin.
Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv