Skogsbruket orsakar kvicksilverläckage

Skogsbruk orsakar läckage av giftigt metylkvicksilver som sedan kan ansamlas i fisk, detta budskap förmedlade Hans Hultberg, professor i biokemi på Svenska Miljöinstitutet IVL, under en miljökonferens i Stenungsund i april.

Hans Hultberg stöder sina teser bland annat på mycket långa mätserier av mark- och vattenprover från Gårdsjöprojektet. Under sitt föredrag visade han bland annat hur en avverkning i området resulterat i markant höjda värden av kvicksilver i två avrinningsområden.

Markskador och ökad avrinning
Enligt denna och andra studier som Hans Hultberg redovisade är det de markskador och den ökade avrinningen som skogsbruket orsakar som sedan resulterar i ett läckage av kvicksilver. Kvicksilvret som finns deponerat i marken läcker då ut i avrinnande vatten.

Långvarig påverkan
Enligt Hans Hultbergs studier fortsätter läckaget under många år efter en avverkning. I Gårdsjöområdet fortsatte läckaget under en tolvårsperiod och en annan studie visade att det tog 20 år innan kvicksilverhalterna sjönk efter en avverkning. Ett stort och långvarigt läckage av metylkvicksilver får naturligtvis svåra konsekvenser för kvicksilverhalten i fisk i närliggande sjöar. Fisken kan innehålla så höga halter av kvicksilver att den är helt olämplig att äta.


Hans Hultberg, professor i biokemi. Foto: Bengt Olsson

Vi ställde några frågor till Hans Hultberg om skogsbruk och kvicksilver:

Var kommer kvicksilvret i marken ifrån?
– Ursprungligen kommer kvicksilvret från luftnedfall via bland annat regn, snö och dimma.

Är dina studier relevanta för skogsbruk i hela landet?
– Ja, jag har även studier från vatten i Västernorrlands- och Västerbottens län där kvicksilverhalten ökade med 400 % i fisk efter en avverkning som sedan dämdes upp av en kraftverksdamm. Kvicksilver finns deponerat i marken i hela landet, så generellt sett skulle jag säga att körskador och störningar av fuktiga marker innebär risk för ett läckage av kvicksilver.

Finns det ett tydligt samband mellan markskador från skogsbruket och höga kvicksilverhalter i fisk?
– Ja, framförallt från körskador finns ett tydligt samband. Det finns även en finsk undersökning som visar på ökade nivåer av kvicksilver orsakade av markberedning. Rimligen borde även hyggesplöjning i fuktiga områden orsaka detta.

Hur borde skogsbruket hantera detta problem?
– Det borde gå att tekniskt förbättra maskinerna för att undvika körskador och man ska undvika att köra på fuktig och mjuk mark. Torra förhållanden eller frusen mark är de bästa förhållandena för att undvika markskador med påföljande kvicksilverläckage.


Läs mer om försurning, kalkning och vattenmiljöfrågor på:
www.sportfiskarna.se/forsurning

Vill du ha vårt nyhetsbrev pH6.2 om försurning? Anmäl dig här!
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv