Sänkta anslag till HaV riskerar återförsurning

Kalkningsanslaget minskar då det inte kompenserar för att kalk och spridning blir dyrare, nu finns även indikationer på kraftigt sänkta statsanslag till HaV under kommande år. Vi frågade Ingemar Abrahamsson, kalkhandläggare på HaV om läget är under kontroll.

Kalkningen ska minskas men blir dyrare

Budskapet från ansvariga myndigheten HaV till länsstyrelserna är idag att effektivisera kalkningen och avsluta alla objekt som kan anses färdigkalkade. Att effektivisera kalkningen kan dock bli dyrare initialt för länsstyrelserna. Då heller ingen kompensation sker för den allmänna prisökning och då kalkningen även blir dyrare per insats med mindre givor räcker medlen totalt sett till mindre kalkning. Samtidigt bromsas den naturliga återhämtningen efter försurningen upp.

HaV:s handläggare har även under flera seminarier under våren informerat om att det finns indikationer på att statsanslaget till HaV kan minskas 200 miljoner under kommande år med . 200 miljoner är ungefär vad kalkningsanslaget ligger på totalt.

Vi ställde några frågor kring detta till Ingemar Abrahamsson, kalkhandläggare på HaV:

Har ni koll på försurningsläget, klarar landets länsstyrelser av att kalka alla sina försurade vattendrag med sänkta anslag?

– Ja, vi bedömer att 2012 års medelstilldelning räcker utan att måluppfyllelsen försämras i nuvarande åtgärdsområden. Vi kommer under året att bevilja tilläggsbidrag till län i sydvästra Sverige där vi har fått signaler om att ytterligare finansiering behövs. Med denna förstärkning kommer anslaget till kalkningsåtgärder att vara oförändrat i jämförelse med 2011, ungefär 132 miljoner kronor.

Vad anser ni vara de nuvarande största källorna till fortsatt försurningspåverkan?

– Utan inbördes rangordning: utsläpp av svavel från internationell sjöfart och uttag av grot i skogsbruket samt historiska utsläpp av svavel som utarmat markens motståndskraft.

Med de indikationer som kommit om sänkta statsanslag till HaV kommande år, tror ni att kalkningsverksamheten framgent kan komma att upprätthållas på en tillräcklig nivå för att undvika biologiska skador?

– Det kan bli svårt om anslagsprognosen i budgetpropositionen visar sig bli verklighet.

Är kalkningen en prioriterad verksamhet från HaV:s sida?

– Ja, kalkningsverksamheten betraktas som ett viktigt och långsiktigt åtagande.

Vilka är de viktigaste åtgärderna för att nå miljömålet Bara naturlig försurning?

– Utsläppsminskningar av svavel och kväve samt askåterföring inom skogsbruket.

Läs mer om försurning, kalkning och vattenmiljöfrågor på:
www.sportfiskarna.se/forsurning

Vill du ha vårt nyhetsbrev pH6.2 om försurning? Anmäl dig här!

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: kalkning |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv