Foto: Bengt Olsson / Strandskyddet upphävs nu för mindre vattendrag som ofta är viktiga lekområden för öring.
Alla undersökningar visar att det finns ett brett folkligt stöd för ett bevarat strandskydd – men det struntar politiken i. Nu har riksdagen formellt klubbat igenom försvagningen av strandskyddet, som börjar gälla redan 1 juli 2025.
I grova drag innebär försvagningen att små vattenförekomster och vatten som anlagts i modern tid inte längre ska omfattas av det generella strandskyddet. Sportfiskarna anser att detta utgör ett hot mot exempelvis öringbestånd över hela landet, men även andra vandringsfiskar som har mindre vattendrag som sina reproduktionsområden.
Under omröstningen i riksdagen var det bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som röstade emot förslaget. Socialdemokraterna röstade ja, men har förespråkat att fri passage ska säkerställas och att strandskyddet behöver bli mer flexibelt med möjlighet till lokala anpassningar.
Sportfiskarnas förbundsjurist Tomas Lindblad Wieslander konstaterar att riksdagsbeslutet är ett allvarligt bakslag för naturskyddet och att detta bara var ett första steg:
- Regeringen kommer inom kort att tillsätta en utredning med uppdrag att föreslå ytterligare lättnader i strandskyddet. Det är uppenbart att det finns delar av nuvarande strandskyddslagstiftning som fungerar dåligt. I stället för att försöka komma till rätta med dessa problem genom ändringar av nuvarande regler väljer regeringen att stegvis upphäva det generella strandskyddet. Detta kommer att innebära att strandskyddet upphävs för platser som har stora värden för miljön och friluftslivet. I praktiken innebär detta även försvagning av allemansrätten, konstaterar Tomas Lindblad Wieslander.
Läs mer här:
Regeringens strandskyddsförslag hotar fisk i tusentals vatten
Ny undersökning visar på starkt stöd för strandskyddet