Havs- och vattenmyndigheten meddelar att allt fiske efter ål stoppas. Foto: Mathias Arnham.
Från och med den 1 maj förbjuds allt fritidsfiske efter ål i Rönne å. Förbudet gäller hela sträckan från Ringsjöarna ned till mynningen i havet vid Ängelholm.
Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) meddelar i en nyhetsnotis att det nu blir förbjudet att fiska ål i Rönne å – ett område som hittills varit undantaget från det generella förbudet mot ålfiske, men detta ändras nu när nya åtgärder gör det möjligt för ålen att vandra fritt. Klippans kommun har nämligen köpt upp och stängt tre vattenkraftverk i kommunen, vilket öppnar upp en tio mil lång fri vandringsväg i Rönne å.
Pågående projekt i Rönne å
Rönne å är ett av södra Sveriges mest värdefulla vattendrag för fiskarter som lax, havsnejonöga, flodnejonöga samt den ovan nämnda europeiska ålen. Ån har även svaga bestånd av flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla. Området är dessutom rikt på fåglar som forsärla, kungsfiskare och strömstare – och här finns både fladdermöss och utter.
Utrivningen av vattenkraftverken har skett inom projektet LIFE CONNECTS där Sportfiskarna är projektpartner och innebär nu att ån öppnas upp för vandrande fiskarter och att den naturliga sedimenttransporten återställs. Inom naturvårdsprojektet Improve Aquatic LIFE ska livsmiljöer för arter som havs- och flodnejonöga återskapas och svämplan ska återaktiveras för bättre vattenkvalitet och klimatanpassning. Projektets olika åtgärder gynnar överlag många arter i ekosystemet.
Vägen till Sargassohavet öppnas för fler ålar
Genom att de tidigare vandringshindren tagits bort kan den lekmogna blankålen nu nå havet utan att riskera att skadas i kraftverkens turbiner. Det innebär att fler ålar som vuxit upp i Rönne å har en chans att nå sina lekområden i Sargassohavet.
Fiskeförbudet ska bidra till att stärka det hotade beståndet av europeisk ål, som under lång tid har minskat kraftigt i antal. Havs- och vattenmyndigheten bedömer därför att det inte längre finns tillräckliga skäl att göra undantag från ålfiskeförbudet i Rönne å.