Pimpel SM med Norsjö SFK pågår 13-14 April

Pimpel SM avgörs 13-14 April i norra delarna av Sverige.

Norsjö SFK arrangerade Pimpel SM i Järvträsk/Arvidsjaur under två dagar 13-14 April. Norsjö SFK har många års erfarenhet av stora tävlingar som SM Traditionellt mete och SM Pimpel.

Över 300 deltagare från hela Sverige hade rest upp till Järvträsk/Arvidsjaur där majoriteten hade bosatt sig i Arvidsjaur. Det var minst sagt mycket taktiksnack på hotellet under kvällarna. Det stora samtalsämnet var vädret. Mängden snö som kom dagarna innan tävlingen följdes av blidväder, upp mot 9 plusgrader i dagarna inför tävlingarna har gjort förutsättningarna tuffa. Många av de tävlandes planer har omkullkastats då det blir svårare att röra sig längre sträckor under tävlingen då det beräknas finnas 20-30cm vatten på isen. Rapporter kom under Fredagen att det var så mycket vatten på isen att det rann över stövelns kant. Flera deltagare gick ut på stan för att köpa silvertejp. Arvidsjaur har nog aldrig sålt så mycket tejp på en dag. Förutom vattennivåns svårigheter så var isens tjocklek 60-80cm på delar av sjöarna.


PimpelSMFotoCalleAIn...
Bild: Vy över starfältet 5 minuter innan start  Foto: Calle Andersson


Lördag 13 April SM Pimpel Individuellt
De 304 startandes möttes av fint väder, Plusgrader och soligt till en början. Vattnet på isen kunde ingen göra något åt. Som vanligt inför SM start så var det mycket taktiktänk. Vart skall man gå?, kan man hamna på en yta med färre tävlande? Årets SM var ingen undantagna. Några rusade iväg så fort de kunde, väldigt många stod kvar i startfållan och väntade på motståndarnas nästa steg.
Arrangörerna och Kalle Abresparr förbundets representation på plats hade i flera dagar innan fixat skottning och skoterspår för att underlätta för de tävlande. Stort tack till arrangören Norsjö SFK och guldklimpen Kalle Abresparr.

StartenFotoKalleAbre...

Bild: Startfältet som går i plogade skoterspår i mycket tuffa förhållanden  Foto: Kalle Abresparr

Sportfiskarna fick rapporter från bästa dam Josefin Andersson och bästa herr Thomas Larsson

Josefin Andersson, segrare i Damklassen tävlandes för Skellefteå SFK, Västerbotten berättar följande om hennes taktik och händelserna som gav guldet och högsta vikt av alla damklasser.
Tanken från början var att jag skulle sikta in mig på småfisk. Eftersom jag fiskat på sjön några gånger tidigare visste jag med mig att det i slutändan skulle ge mer att gå på småfisk där än att leta dom stora. Speciellt med tanke på hur föret på isen såg ut. 
Jag gick till vänster från starten en bit utanför badplatsen. Det blev en mindre klunga närmare badplatsen, men längre ut där jag satt fick jag vara själv i princip hela tävlingen. 

Jag fick ihop 6545g med mestadels småfisk. Snittet låg kring 15g, men jag fick 4st lite finare abborrar på ungefär 3-5 hg. Hittade fisken direkt på 3m djup med finare snitt i början, därför höll jag mig till det djupet under hela tävlingen. 
Jag använde en trekrok från Urbankroken i färgerna orange, gul och vit. Pirken jag använde var en Vege 43mm. 

Eftersom det var mitt första år som senior och det aldrig riktigt gått bra för mig tidigare på Järvträsk så var inte förväntningarna speciellt höga. Att det skulle gå såpass bra hade jag aldrig kunnat tro. Men delad glädje är dubbel glädje, extra roligt var det att min mamma lyckades vinna sin första SM medalj när hon vann damveteran klassen.

Josefin Andersson tog även guld i lag med sina lagkamrater Margita Eklund och Anette Rimmevik under Söndagens lagtävling: Josefin berättar om sin dubbla glädje.

Inför lagtävlingen hade vi hört lite olika aktuella ställen men ingenting var spikat. Precis innan starten fick jag höra rykten om ett grund inte allt för långt borta som jag tyckte kändes spännande så jag valde att gå dit, medans mina lagkamrater Anette Rimmevik och Margita Eklund valde att gå på annat håll. 
Jag hade bara fiskat på Arvidsjaursjön en gång tidigare, men inte alls i närheten av det området jag valde att stanna på nu, men jag visste att det fanns mycket fin fisk i sjön. 

Jag fick bra med fisk i början, men det var alldeles för djupt för att kunna vara grundet dom hade pratat om. Därför valde jag att gå och leta reda på grundet och efter inte allt för långt letande lyckades jag hitta det. Det var ungefär 2m djupt och i vartenda hål var det fin abborre. Efter att jag fått sitta ensam en stund kom det äldre herrveteran laget och det vinnande damveteran laget och gjorde mig sällskap. Efter ännu en stund kom min lagkamrat Anette och lyckades få några finare. 

Snittet under lagtävlingen var betydligt finare. Dom minsta låg på ungefär 90g medans dom största var på 5-6hg. Tyvärr var det otroligt mycket tomma hål dom sista 2 timmarna. 

Vi fick ihop 8569g vilket kändes som en bra vikt för dagen, men att det skulle räcka till guld hade jag inte trott. Att få ställa sig högst upp på pallen för tredje gången den här helgen var en otroligt skön och overklig känsla!  

Josefin vann även den klassen som kallas U23, tre guld Grattis Josefin, som nu siktar mot Nordiska Mästerskapen 2025.


Vi har även fångat upp Thomas "Rosa Mössans" Larssons tankar/taktik från SM Pimpel som han vann i stor stil på Lördagens Individuella tävlingen och hade högsta vikt av samtliga.

746st i antal på SM. Vad jag hört efter så är det "rekord i antal på SM . Tidigare finns det dom som uppskattat men ingen som haft räkneverk å riktigt haft stenkoll så ett troligt rekord.
Thomas fiske var väldigt bra tävlingen igenom efter en timma 201st, efter två 403st, efter tre 568st och slut 746s. 
Fisket säger han var klart bäst på 3 meter och fiskade hela tävlingen på 2.5 meter till 4 meter. Krokfärgen som gällde för dagen delar han gärna med sig av: Rosa/blåglitter utan tvekan.
Taktiken var att hamna på en distans där det ej skulle gå så många seniorer. Det fick bli en kort sträcka till vänster om starten.
Thomas säger också att han fick fiska på oborrade ytor hela tävlingen vilket ej är vanligt på ett SM, han märkte tidigt i tävlingen att de tio första fiskarna i varje hål var några gram större och sen blev de mindre och sämre frekvens på nappen så efter 20-25 i varje hål hade han disciplin nog att byta hål trots att det nappade fortsatt. Hela tävlingen rörde sig Thomas i hög frekvens men ej större område än 200x100 meter. När slutskottet smällde 14.00 så satte sig Thomas ner på knä i vattnet och var helt slut efter haft koncentrationen i högvarv under fyra timmar och innerst inne kände han på sig 9 kilo kommer räcka till guld. Thomas var en av de första att väga in, där började en nervös väntan då de som gått långt bort var på väg till invägningen. Det räckte fint, guldet knep Thomas "Rosa Mössan" Larsson med nästan 2 kilo ner till silverplats.

Söndagens lagtävling!

Vädret var mycket fint, plusgrader i mängder och strålande sol. Mycket vatten på isen och tjock is, extrema förhållanden som tog ut sin rätt. Flera vi pratade med sa detta är det värsta tuffaste jag varit med om. Som tur är har Arvidsjaursjön plogade banor på en del ställen, där olika bil och däckmärken gör globala vintertester. På den plogade banon kunde man ta sig 2km bort sen var det tufft.

Arvidsjaursjön bjöd på roligt fiske, det fanns större fisk på sina ytor som Josefin skrev tidigare. Men det var verkligen inte lätt att få fisken att hugga.
Högsta vikt av alla lag hade herrseniorerna från Dalarna Borlänge SFK, Erik Södergårds, Jonas Gustafsson och Magnus Eriksson på 13948 gram.

Sportfiskarna tackar arrangören Norsjö SFK för fantastiskt arrangemang trots de väderförhållanden som landade i knät dagarna före SM Pimpel

/ Calle Andersson Resultat Lördag Individuellt: SM_2024_pimpel_resul...SM_2024_pimpel_resul...
Se prisutdelning från Facebook från SM Pimpel individuellt:  Här:

Resultat Söndag  Lag  SM_pimpel_2024_resul...
Se prisutdelning från Facebook från Söndagens lagtävling: Här:

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv