Premiärfirande: Malmö välkomnar Abborrens Dag

abborrens_dag_800_px...
Abborrens dag är en folkfest för både Malmöbor och inresta där vi tillsammans firar vår mycket omtyckta sportfisk - abborren. Foto: Mathias Arnham.

Med stadskanalen som kuliss firade vi tillsammans med Malmö stads invånare och besökare Abborrens dag - en hyllning till abborren och hela det lokala ekosystemet. Här följer en resumé över premiäreventet. 

I hjärtat av Malmö finns ett sportfiske som få andra skandinaviska storstäder kan mäta sig med. Fisket efter abborre. Stadsabborrarna är många, i skiftande storlekar, former och färgnyanser men de har en sak gemensamt: de lockar sportfiskare i alla åldrar, nybörjare som proffs, året runt. För att uppmärksamma fenomenet arrangerar vi tillsammans med Naturum i Öresund, Malmö Museum, Sportfiskeklubben Spinnaren, Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium och 8+fjordar Abborrens dag som en hyllning till abborren och det ekosystem den lever i. 

abborrens_dag_800_px...
Syskonen Lukas och Maya Lidén-Genugu hjälper Julius på Sportfiskarna att tillverka en risvase. Risvasen ska sedan sänkas ner i kanalen för att skapa skydd och uppväxtplatser för kommande generationer abborre. Foto: Mathias Arnham.

Fångstkalas på Trampebåtsbryggan
Tanken med Abborrens dag är att besökarna ska får lära sig mer om närmiljön genom att praktiskt delta i olika aktiviteter. En populär del är såklart SFK Spinnarens station där besökarna får låna ett metspö, agn samt lite fiskeexpertis för att försöka stifta bekantskap med de invånare som döljer sig nedan för den svarta vattenytan. Vid Trampebåtbryggans ena ände i Raoul Wallenbergs park hittar vi Xander Splittorff med familj. Xander har precis landat dagens målfångst.

abborrens_dag_800_px...
Xander Splittorffs första bekantskap med abborren gav mersmak. Foto: Mathias Arnham.

– Det här är min allra första abborre. Jag har aldrig fiskat innan men det här var kul, säger ett Xander och flippar ut flötet igen.

Stundtals är det tätt mellan spöna på bryggan där allt från barnfamiljer, ungdomar, pensionärer, shoppingentusiaster och förbipasserande flanörer samsas om den något begränsade fiskeytan. Fisket är svårt och abborren tillsynes inaktiv. Några få abborrar kommer upp men i huvudsak är det smörbulten som fattar tycke för de maskagnade krokarna.

Undervattensdrönare och långväga resenärer
På andra sidan bryggan har Malmö Muséum slängt upp ett partytält som skydd för utrustning och annat kul. Här kan besökarna kika på undervattensfilmer i realtid under tiden personalen styr den gula undervattensdrönaren, i hopp om att hitta något häftigt där nere. Vid sidan av tältet hörs tunga plask och längs bryggkanten står nyfikna besökare i alla åldrar och tittar på när Alexander Cammaroto från Naturum står och drar i en krokförsedd tamp. Här kan deltagarna prova på att handfiska efter skrot som hamnat på kanalens botten. Ett trevligt fiske som visserligen kräver mer styrka än list.

abborrens_dag_800_px...
Handfiske med lina och krok är spännande på många vis. Man vet aldrig vad som döljer sig på kanalens svarta botten. Observera den koralliknande påväxten från de australiensiska maskarna. Foto: Mathias Arnham.

– De här maskarna kommer faktiskt från Australien, säger Alexander och pekar på en koralliknande beläggning som bildats på en gammal parkbänk som baxats upp på bryggan. 
Alexander berättar att maskarna är en främmande art som egentligen inte här hemma på våra breddgrader men veterligen inte utgör någon fara för våra vattenmiljöer.

Vetenskapsbuss med invasiva arter
En bit upp på bryggan står Sportfiskarnas egen fiskeexpert Amir Rastkerdar och undervisar i hur man på bästa sätt hanterar fångsten skonsamt vid återutsättning. Framför honom ligger en matta, en långskaftad tång, en kroklossare och måttband. Åhörarna får veta hur verktygen fungerar och hur viktiga de stora abborrarna är för kanalens framtida bestånd.

abborrens_dag_800_px...
Sportfiskarnas abborrfantom Amir Rastkerdar ger besökarna en lektion i fiskhantering. Foto: Mathias Arnham.

Längs med gångbanan en spölängd från bryggan har biologer och sakkunnig personal från Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium och 8+fjordar ställt upp några bord framför en liten buss. Temat för dagen är invasiva arter. Besökarna får lära sig vilka invasiva arter vi har i våra vatten och vilken skada de orsakar. Intresserade ögon utforskar krabbor, ostron och andra arter som ställer till det i våra skandinaviska ekosystem. Barnen engageras i pedagogiska spel om ämnet och får möjlighet att observera fiskar, växter och andra intressanta ting i ett mindre akvarium.

abborrens_dag_800_px...
Framför Vetenskapsbussens bord flockas unga som gamla för att lära sig mer om de invasiva arter som fått fäste i våra vattenmiljöer. Foto: Mathias Arnham.

Abborrens dag är inte bara ett jippo utan en viktig arena där generationer, naturälskare och fiskentusiaster förenas i beundran för abborren och stadens vattenrikedomar. Vi hoppas att årets premiärevenemang blir startskottet för en bestående tradition.

Kategorier: Fiske, Fiske i Malmö, Region Syd, Region Väst, Region | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv