Rekord på ny art: två djuphavskungsfiskar fångade

molanders-rekord-800Foto: Storfiskregistret / Martin Molander med den första djuphavskungsfisken som godkänts någonsin. Fisken mätte 51,5 centimeter och vägde 2 242 gram.

Sportfiskarna kan presentera två knallröda överraskningar från Skagerrak: två djuphavskungsfiskar har för första gången godkänts som svenska rekord.

I takt med att duktiga havsfiskare söker sig allt längre ut på Skagerrak görs också nya upptäckter. Inte minst omkring den position som många havsfiskeexperter kallar ”10-gradarn”, har många spännande fiskar fångats de senaste åren. De senaste av dessa spektakulära fångster är de djuphavskungsfiskar som Martin Molander och Marc Westrin landade den 17 juni. Fångsterna innebar en ny art för Sportfiskarnas storfiskregister och två nya svenska sportfiskerekord.

– Martin och Marc befann sig ute över 550 meters djup när en ovanliga fisken nappade nere i djupet. De hade fått ett antal andra arter och blev uppspelta när först Martin Molanders, sedan Marc Westrins knallröda fiskar bröt ytan. Det visade sig vara riktiga raritet de fångat, kommenterar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Det fanns vissa svårigheter att bedöma fiskens arttillhörighet. Djuphavsfisken, eller ”snabeluern” som många havsfiskare benämner den, liknar flera av de andra arterna inom familjen drakhuvudsfiskar, exempelvis som större kungsfisk, mindre kungsfisk och blåkäft. Men fiskarna som nappade 17 juni hade bland annat extra stora ögon och kraftiga benutskott framtill på underkäken, vilka är ett par av djuphavskungsfiskens kännetecken. 

Fångstmännen fick kontakt med norska Havforskningsinstituttet i Bergen. Institutet forskar på drakhuvudsfiskar och var villiga att DNA-testa fångsterna. Testerna visade så småningom att fiskarna mycket riktigt var av arten djuphavskungsfisk (Sebastes mentella). 

blandad-bild-djuphav...
Foto: Storfiskregistret / Marc Westrin med det nu gällande rekordet på djuphavskungsfisk. Fisken mätte 54 centimeter och vägde 2 592 gram. Den blandade fångstbilden förklaras av att det var först efter DNA-test som det kunde fastslås att det var en fångst av arten djuphavskungsfisk.

Fiskarna som fångades hade följande mått och vikt:
Martin Molander – 51,5 centimeter och 2 242 gram, Marc Westrin – 54 centimeter och 2 592 gram. 

Sportfiskarna har tagit del av dokumentationen, granskat uppgifterna och nu utsett först Martin Molander, därefter Marc Westrin till ny svenska rekordhållare.

Pressbilder på djuphavskungsfiskarna finner ni här: Pressrum

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller det över 40 000 stora fiskar av olika arter. Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv