SM abborre 2023 avgjort i helgen på Laxsjön

SM Abborre 2023 - Laxsjön i Bengtsfors
Det blev till slut 45 anmälda lag och 44 kom till start vid sjön Laxsjön i Dalsland inte långt från Bengtsfors. Uppdraget var att vinna SM i abborrfiske. Laxsjön ligger 76 m ovan havet och har förbindelse via slussar till Vänern nära Mellerud och vidare till havet, man kan ta sig hela vägen in i Norge om man fortsätter att slussa uppströms. Vädret var fantastiskt, inte ett moln på himlen och svaga vindar. När starten gick så drog de flesta norrut, så även Team Kaos, som sedermera skulle vinna tävlingen. De stannade tidigare än dom flesta andra lag och fick träff direkt på stor abborre på den plats man sett ut på kartor och kollat upp med ett par dagars rekognosering tre veckor innan tävlingen. Man gjorde ett sista rek utan fiske dagen innan tävlingen då man mera med elektronikens hjälp kontrollerade hur fiskstim och rovfiskar rörde sig i området, det såg bra ut.


Team Kaos med Tomas Damberg, Jimmy Eriksson och Charlie Kordes förtjänade sin plats på SM via tävlingen Höstborren där över 300 lag från hela Sverige deltog i kvalet. Väl i finalen på sjön Östra Silen så lyckades man vinna och SM platsen var säkrad. Inför SM var dock Charlie tvungen att lämna återbud då det skulle bli tillökning i familjen men Tomas o Jimmy bestämde sig för att kämpa för laget.

Etttävlandelagiaktio...

Bild. Ett av de tävlande lagen i action, Foto: Fredrik Schmidt
Området man utsett till startplats gav resultat direkt och redan efter en timme hade man passerat 200 cm på sina fem längsta abborrar. När den sk mörkningsperioden inträffade kl 13 så hade laget uppgraderat till 221 cm. De sista tre timmarna får de tävlande inte se ställningen och till slut blev pressen för stor och man flyttade till utvalda områden två och tre utan att få träff på stora abborrar.

Team Kaos vann ändå till slut med 221 cm och ytterligare två Team tog sig över 200 cm så fisket måste sägas var mycket bra och rättvist.

sm-abb-vinFoto: Jan Ohlsson  På Bild prispallen som dessutom är klara för SM abborre 2024

Betet för dagen var ett gummibete från Gunki, en kräftimitation i brun färg, frågan är vem som vinner nästa års SM och vilken taktik och vilket bete som blir bäst då, det får vi se.

Team Guleböj och Mathias Bergendahl lyckades få den längsta fisken i tävlingen på 48cm och för det vann det ett fint pris på 3000kr från arrangören.
Tyvärr för Guleböj så räckte det inte till prispallen utan de slutar på en hedrande femteplats på totalt 197cm.
sm-längsta

Foto: Jan Ohlsson På Bild Team Guleböj och Mathias Bergendahl
Arrangören Laxsjöns Sportfiskare skapade ett fantastiskt arrangemang för samtliga tävlande under helgen. Ett mycket uppskattat initiativ under tävlingen var att det fanns tre arrangörsbåtar ute på tävlingsvattnet som gjorde slumpmässiga kontroller i båten, där samtliga stuvfack och dyligt genomsöktes. De flesta båtar fick besök under tävlingen och blev såldes störda i ca 2 minuter medans kontroll pågick. Samtliga tävlande uppskattade kontrollen och kunde snabbt fiska vidare.

Stor applåd till Ulf Godtman, Laxsjöns Sporfiskare i stort för ett strålande arrangemang och utförlig tävlingsinformation före och efter.


EnavkontrollanternaM...

Bild: Michael Molander förbundets representant på plats och en av kontrollanterna under tävlingen Foto: Fredrik Schmidt.

Det vi vet är att Team Kaos vann 2023 och är därmed kvalificerade för SM 2024 i egenskap av försvarande mästare på 221cm.
Silverplacerade Team Jaktia Jönköping (Anton Midborg, Stefan Persson och Jonas Granklint) med 211cm
Bronsplacerade Team Högvarv (Niklas Pettersson, Austin Jonsson, Viktor Wallin), 207cm, är alla klara för SM abborre 2024 (som vi i dagsläget väntar in en ansökan på att få arrangera)

Samtliga resultat från de 40 teamen som fick fisk: Fishy: Klicka här:
Vill de se fler bilder från tävlingen besök denna Facebook sida SM Abborre gjord av Laxsjöns Sportfiskare: Alla bilder av Fredrik Schmidt.  Klicka Här:

Text/ Michael Molander och Calle Andersson


 

 

 


 

Kategorier: Tävlingsfiske, Nyheter förstasidan, Fiske i Värmland | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv