LandslagsuttagningInternationellt Mete, flöte.

Kvalserien till EM/VM 2024 gick nu vidare till deltävling 3 och 4 i Göta Kanal, sträckan inne i Töreboda.

Göta kanal är känt för att vara mer svårfiskat än många andra vatten vi tävlar i. Småmört, löja, , björkna abborre och en och annan mindre braxen brukar vara fångsten. Vikter på 3-4 kilo brukar vinna.

Sträckan i Töreboda hade under träningsfisket visat sig innehålla lite större braxen. Men skulle de nappa under tävling var frågan alla ställde sig.

Vanligaste metoderna i Göta kanal är take apart 11-13m med flöten 0.3-2g, tunna linor och krokar på 22-18 och rullspö eller bolognese mot andra sidan av kanalen. Mäskningen är A och O, både konsistens, och vilka beten du lägger i. Matfattigt mäsk med mycket jord eller leem är vad de flesta använder. Underhållsmäskning med kopp är ett måste för att hålla precisionen.

Dag 1 visade sig ”vanliga” Göta Kanal-jag, med överlag lägre vikter än vad alla förväntade sig. Att kanalsträckan hade varit till stora delar tömd på vatten under vintern gör att det inte hunnit kommit in så mycket småfisk i systemet.

Bäst fiskade Andreas Sandberg på A3 med en vikt på 3705g, varav 6 braxen och resten småmört. Tvåa var Tommy Lindblom på 1685g, och 3a Mikael Tono. På B-sektionen var det kanten som dominerade med Jonas Jansson som vinnare på B8 med 1580g och 2a Tom Östlund på A7 med 1340g och 3a Anssi Lehtevä.

Inom det internationella metet talar vi ofta om en andradags effekt, då mer fisk tenderar gå in på det mäskade området under natten. Och sällan har vi sett någon liknande effekt som vi upplevde på söndagen. Sträckan fullkomligt exploderade i starten på söndagen. Många fick större braxen i första utlägget. Och håvarna var ute om man tittade höger vänster på hela sträckan.

Efter en timme startade ett kanotlopp där 50 man paddlade förbi och tillbaka vilket gjorde att braxen blev störd och slutade äta. Fisket kom inte igång igen ordentligt förrän sista timmen, timme 4. Och många hade en bra avslutning på tävlingen.

På A-sektionen vann Thomas Söderlund på A7 med 14,4kg, 23 braxar och lite småmört. 2a Kent Hager på A8 med 8,7kg. 3a Anders Tersby med 5,7kg. PÅ B-sektionen segrade än en gång Andreas Sandberg på med 11,9kg, 19 braxar. 2a Johan Nilsson på B7 med 7,0kg. 3a Mikael Tono på B1 med 5,1kg.

thomassöderlundbildf...Bild: Thomas Söderlund  Fotograf: Tommy Lindblom
 

Andreas Sandberg, Splash leder kvalserien tätt följd av Tommy Lindblom, SWEA och Tom Östlund, Constellation Stockholm.

Rättresultatefter3oc...

Klicka för resultat: Här:

Nu pausar serien över sommaren och avslutas i Lidan i Lidköping i slutet av augusti. I om att du räknar dina 5 bästa resultat av 6 deltävlingar så finns det chans eller risk att det blir omkastningar efter sista helgen.

Vi tackar SWEA och Höglandsfiskarna för arrangemanget. Töreboda-sträckan är en dröm att fiska jämfört med många andra delar av Göta kanal då cykelvägen går på motsatt sida. Vilket är en stor fördel när man fiskar take-apart.

Vid pennan, Thomas Söderlund, Constellation Stockholm

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv