Ingen rovfisk bland 115 arter – men så kan de komma tillbaka!

BioSpigg var den i särklass vanligaste fångsten i Bönhamn, och så ser dert tyvärr ut längs stora områden längs Östersjökusten. Foto: Anders Lundin

 

115 arter – men ingen rovfisk. Den välbesökta Artjakten i Bönhamn väckte både hopp och en portion förtvivlan.


Östersjön mår inte bra, utan är på flera nivåer långt gången i en kollaps med rubbade ekosystem som konsekvens. Smärtsamt tydligt har det blivit att rovfiskarna försvunnit eller minskat drastiskt i flera områden i Östersjön, och då inte bara torsk utan även abborre och gädda.

En orsak är att strömmingen, som brukar sägas vara Östersjöns motor, minskat under flera decennier, vilket bland annat innebär att en stor födobas för rovfisk mer eller mindre har försvunnit.

Förtvivlat, ja.

Hopplöst? Nja, inte fullständigt ändå.


När Länsstyrelsen i Västernorrland arrangerade en ”Bioblitz” för allmänheten i Bönhamn vid Höga Kusten så formligen kryllade det av strandnära liv. Konceptet är att under en viss tid och plats se hur många arter man kan hitta. Både experter och besökare hjälptes åt vid den spännande artjakten, och fokus denna gång var arter i/på/vid havet.

Sportfiskarna var inbjudna att hålla i själva fiskandet, och tillsammans så fick deltagarna ihop 115 olika arter under dagen, varav ett 10-tal fiskarter.

Det finns alltså en skaplig näringsväv vid kusten, som skulle kunna komma rovfiskarna till gagn. Och såklart finns det fortfarande gädda och abborre längs Västernorrlands kust, men under Bioblitzen lös de med sin frånvaro.

– Vi fick mest spigg i dag, och det speglar ändå någonting om hur fisklivet ser ut strandnära så här års. Jag tror att vi till framtida bioblitzar även ska lägga nät samt spöfiska på utsidan av viken för att få med fler arter, säger Lotta Nygård som är marinbiolog på Länsstyrelsen.

Bio2Lotta Nygård på Länsstyrelsen och Sportfiskarnas Pär Dahlgren konstaterar att deltagarna fick upp 115 olika arter under bioblitzen.


Lotta och hennes kollegor kan tillsammans med Sportfiskarna vara en del av lösningen att få gädda, abborre och andra viktiga predatorer tillbaka i områden längs Höga Kusten.

Tillsammans driver vi projekten ”Mera abborre” och ”Drömprojektet Återskapa Östersjöns livskraft”, som har samma mål. Drömprojektet projektleds av WWF med finansiering av Svenska Postkodlotteriet och Mera abborre är ett LOVA-projekt som Sportfiskarna sökt. Drömprojektet är även medfinansiär i LOVA-projektet.

Väldigt snart kan det börja hända spännande och livsviktiga saker i processen.
 

Lotta Nygård berättar:

– Ett mål är att öppna upp Noraån igen, som i dagsläget är helt stängd för fiskvandring. Jag hoppas att den sista markägaren ger godkännande snart, och då kan grävmaskinerna börja jobba. Både abborre och gädda kommer få tillgång till stora lekområden igen, och kanske även ål som vi fått under provfisken utanför åns mynning.
Dessutom avslöjar Lotta att gäddan kan få en alldeles egen vagga några mil norrut.
– Förhoppningsvis kan vi bygga en, eller flera, så kallade gäddfabriker utanför Örnsköldsvik och tillsammans med de andra planerade åtgärderna så kan resultatet på sikt bli mer gädda och abborre längs vår kust!

 

Sportfiskarnas Pär Dahlgren var imponerad över entusiasmen och engagemanget som de deltagande barnen visade under Bioblitzen.
– Tyvärr fick vi ingen abborre, vilket jag kanske trott att vi skulle göra här bland bryggorna. Men det finns en hel del småfisk av andra arter, så det finns förutsättningar för abborren att bli både fler och stora här, och det känns bra att Sportfiskarna får bidra till det.

Lotta Nygård poängterar att det just vid Höga Kusten är ont om lämpliga lekområden för arter som abborre och gädda.

– Detta genom att Höga Kusten ser ut så som det gör med höga berg som stupar brant ner i havet, stora vattendjup nära land och en vågexponerad kust. De få grunda vikar som finns fyller en oerhört stor ekologisk funktion, inte minst för kustens rovfisk. För att stärka bestånden av rovfisk i havet är det viktigt att värna de få vikar som finns och även se till att det finns möjlighet att simma upp i sötvatten för att leka.

Bio3Många barn var nyfikna på vilka arter som hade simmat in i mjärden, som vittjades under ledning av Louise Bergqvist från Länsstyrelsen.

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Norr, Ungdom | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv