Sensation: hågäl fångad i Kosterfjorden

Haagael-2-800Foto: Storfiskregistret / Hågäl är en en helt ny art för Storfiskregistret.

När Gustav Englund och med kompisen Pär Nyström fiskade i Kosterfjorden den 28 juni nappade en riktig raritet på Gustavs agn. Den lilla hajen han landade visade sig vara en hågäl, en helt ny art för Storfiskregistret.

Gustav berättar:
– Vinden var hård så vi fick ändra våra ursprungsplaner om öppet vatten och fiska på en mer skyddad och otestad plats. Dessutom var agnfisket problematiskt. Två timmar makrillfiske senare var resultatet en enda makrill. Vi körde på ändå. Men att få upp en hågäl på krok var jag inte beredd på. När jag delade fångsten på sociala medier var det som att släppa en handgranat bland sportfiskare. Den 62 centimeter långa och 450 gram tunga hågälen som Gustav lurade upp högg på 134 meters djup. Gustav använde ett Paternostertackel där agnet var en makrillstrimla som surrats med agntråd för att stå emot de små arter som annars vill stjäla agnet.

Bottenlevande liten haj 
Hågäl, eller ringhaj, (Galeus melastomus på latin) är en liten bottenlevande djupvattensfisk med lång nos och stora ögon. Den återfinns bland annat i Atlanten och Medelhavet, men också i de djupare delarna av Skagerrak. Den är mer sällsynt i Kattegatt och ska även vid enstaka tillfällen ha observerats i Öresund.

Haagael-1-800Foto: Storfiskregistret / Gustav Englund återutsatte den lilla hajen efter dokumentation och några snabba foton.

Inget rekord – men godkänd storfisk
Gustav var inte riktigt beredd på att fånga en helt ny art som kunde bli svenskt rekord. Därför saknades en mätbild eller bild med fisken liggande intill referensföremål – något som är obligatoriskt för att ett svenskt rekord ska kunna godkännas. Gustav återutsatte den lilla hajen direkt efter fångst och några snabba foton. För en vanlig storfiskregistrering duger dock dokumentationen. Det innebär att vi nu har en ny art registrerad i Storfiskregistret, men fortfarande ett vakant rekord. 

En liten påminnelse om reglerna
Sportfiskarnas rekordkommitté vill passa på att påminna om att du som fångar en rekordstor fisk ser till att ta bilder där storleken tydligt framgår. Utan sådana bilder kan inte en korrekt rekordgranskning och bedömning göras.
Även för vanliga storfiskregistreringar är det önskvärt med mätbilder, samt med uppmätt omkrets på din fångade storfisk. Ju fler fiskar vi har med omkrets och längd, desto säkrare blir också våra bedömningar av de olika arternas uppgivna vikter. Mät, väg, fotografera – och behandla fisken varsamt om den ska släppas åter. 

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 40 000 stora fiskar av olika arter. Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Fiske i Göteborg, Fisketips, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv