Invasiva ullhandskrabban i sikte - hjälp till med registreringen

ullhandskrabba_top_8...
Hjälp till att rapportera in fynd av den invasiva ullhandskrabban. Foto: Sonja Leidenberger.

Det pågående EU-projektet CLANCY har till uppgift att kartlägga utbredningen av den kinesiska ullhandskrabban. Nu uppmanas du som rör dig i anslutning till våra vattenmiljöer att rapportera fynd av den invasiva arten.

Det pågående EU-projektet CLANCY sträcker sig fram till 2028 har till uppgift att kartlägga och hantera spridningen av den invasiva ullhandskrabban. Ullhandskrabban (Eriocheir sinensis) är en kinesisk krabba som har introducerats i våra vattendrag genom fartygens barlastvatten. Den sprider inte bara sjukdomar (som kräftpest och parasiter) utan kan även orsaka skador som drabbar fisket i våra sjöar och längs kusten.

ullhandskrabba_inlag...
Undersidan av krabban avslöjar könet. Foto: Sonja Leidenberger.

I Sverige har ullhandskrabban påträffats både i kustvatten, från Kalix i Bottenviken till Göta älvs mynning vid Göteborg, och i flera av våra större sjöar bland annat Mälaren.

Vi på Sportfiskarna uppmanar nu dig som rör dig längs våra vatten att rapportera in iakttagelser av denna krabba. Detaljer som plats, tidpunkt för fynd, bredden på ryggskölden och ett fotografi är mycket värdefulla. 

Information om projektet finner du HÄR och hittar du en ullhandskrabba så rapportera gärna in den via den här länken.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region, Region Syd, Region Öst, Region Väst, Region Mitt , Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv