Rafflande nystart för tävlingen Gula Ligan - här är vinnarna

gulaligan_vinnare
Den vackra Härlanda tjärn-karpen tar hem Månadens fisk i tävlingen Gula Ligan. Foto: Privat.

Första månadsomgången av Gula Kortet-tävlingen Gula Ligan är avgjord och bland vinnarna hittar vi allt från karpar långt över storfiskgränsen till en hisnande fångstberättelse om en ovanligt girig Delsjö-gädda.

Anmälningarna till tävlingen Gula Ligan dröser in men det är några fiskar som sticker ut lite extra, bland annat den vackra fisken från Göteborgs klassiska karpvatten Härlanda Tjärn. Bakom spöet har vi Daniel Svalsjö, en van karpmetare och välkänd i kretsen. Fisken som bjöd på en genomblöt upplevelse stannade på hela 16 490 gram, hela fyra och ett halvt kilo över Storfiskregistrets minimivikt för karp, Daniel summerar: 

– Klockan 09:30 tjuter det i larmet till högerspöet, längst in i viken. Det spöet jag hoppades det inte skulle nappa på, med tanke på mängden växtlighet. Jag håller fisken hårt, och den vänder utåt. En riktigt tuff fight blir det, jag får ägna mig åt lite vadning med byxor och skor på fötterna. Efter en stund lyckas jag pressa hem fisken och fiskepolaren Pelle gör en lysande insats med håven. Våg och mått visar 16 490 gram, 93 centimeter. Jag är blöt, men väldigt glad. När årets första var så här fin gjorde det inget alls att den dröjde till juni.

karp_gulaligan_800-2
En grym spegelkarp på 16 490 gram från Härlanda Tjärn. Foto: Privat.

Daniels vackra karp tar hem vinsten Månadens fångst. Med god marginal.

Tävlingen för alla Gula Kortet-fiskare
Gula Ligan är tävlingen för alla oss som fiskar i Gula Kortes sextio vatten. Du som lämnar in ett tävlingsbidrag har varje månad möjlighet att ta hem vinst i tre olika kategorier: Månadens fångst, Månadens bild samt Månades fångstberättelse. I slutet av varje år kan du även vinna priser för största fisk inom varje tävlingsart. Reglerna är enkla: ta en bild på fisken mot måttband och en bild på fångstmannen med fisk och fyll i tävlingsformuläret på gulaligan.se

Gädda högt och lågt
I övriga kategorier spelar gäddan huvudrollen, en populär sommarfisk och målart för många Gula Kortet-fiskare. I kategorin Månadens fångstberättelse har sportfiskaren Gustav Nyström skickat in en sensationsfylld skildring om gäddan som inte får nog. En berättelse som utspelar sig vid Stora Delsjön, ett av Gula Kortets allra populäraste fiskevatten. Nedan följer ett utkast från Gustavs annars utförliga fångststory:

– Jag känner direkt att det är något större, i mina mått iallafall, och tunga huvudskakningar varvat med hetsiga rusningar indikerar gädda! Definitivt PB säger jag glatt när fisken ligger i håven och Hasse pillar i sin väska efter våg och tumstock. Vi märker att fisken har en tydlig skada på ena gällocket. Snabb mätning med tumstocken visar 94 centimeter, inte exakt kanske men viktigare att få tillbaka den i vattnet snabbt efter foton till Gula Ligan. Den får återhämta sig i håven lite till innan den vägs till 4270 gram vilket är PB på både längd och vikt, kul! 

Jag lägger metet på samma plats igen och efter cirka tio minuter, kanske en kvart plockar jag fram ett litet pimpelspö, men ser då lägligt hur mitt flöte rycker till, utan att dyka. Jag väntar lite och när fiskevännen Hasse säger att det plötsligt lagt sig ner så börjar jag veva och sedan mothugg! Även denna fisk är tung, men utan att rusa, varpå vi misstänker gös, men när den kommer upp till ytan ser vi att det är en gädda i samma storlek som den förra, och inte nog med det, när den glider in i håven ser jag exakt samma skada på gällocket! Det är alltså samma gädda, på likadant bete, på samma plats och samma tackel som vi fått upp två gånger inom loppet av femton minuter. Vi skrattar och konstaterar att åtminstone denna fisk knappast verkar ha tagit så mycket skada av att återutsättas, berättar Gustav för Gula Ligans tävlingsledning.

received_25702063348...
Gustavs gädda tog fångades två gånger under en och samma kvart. En bra fångstberättelse tog Gustav ända till prispallen. Foto: Hans Lindqwist.

Gäddan är en spännande sommarfisk som kan fångas på alla metoder varpå trolling och dragrodd är en av de vanligare. En van dragroddare är en av Stora Delsjöns mest frekvente fiskare, Eric Leskinen. Eric tröttnade på den vanliga trollingrutten och testade en ny, vilket var ett smart drag. Under dagen togs flera fina gäddor varpå en snygg ”åttiofemcentimetare” som förevigades i en störtskön sommarfiskebild. En vackert tecknad Göteborgsgädda mot en klarblå sommarhimmel väcker känslor!

leskinen_low
Erics sommargädda tar hem Månadens fiskebild - en vacker gädda mot klarblå himmel är svårslagen. Foto: Eric Leskinen.

Stort grattis till alla vinnare - ni är välkomna upp till Sjölyckan för att hämta era vinster. Det ska bli intressant att se vad juli månad har att erbjuda. 

Tävla på gulaligan.se.

Kategorier: Ungdom, Fiske, Fiske i Göteborg, Tävlingsfiske, Region, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv