Ny rekordfärna från Svartån

krause_farna_rekordLeif Krause med svenska sportfiskerekordet på färna: 3 640 gram.

I mitten av maj slogs det svenska rekordet på färna, när specimenprofilen Leif Krause fiskade i Svartån och fångade sitt livs största fisk av arten.

Färnafisket lockar många hugade specimenjägare, varav många är riktiga färnafantaster. Men att lyckas fånga ett exemplar över de nästan omöjliga 3,5 kilo är få förunnat. I storfiskregistret fanns till nyligen endast sju färnor av den digniteten. Den åttonde blev också den i särklass tyngsta Leif Krause fångat. 

– Färnan har alltid varit ett av mina absoluta favoritfiskar, Jag försöker klämma in några fiskepass efter arten varje hektisk vår. Jag satsade på Svartån och den 16 maj för ett nytt försök, trots lite väl hög vattenföring, berättar Leif, som fisk en riktig smakstart med en gigantisk färna på hela 3 180 gram. En utlekt fisk på 2,4 kilo följer innan Leif förflyttar sig till en annan plats.

Klockan är cirka 21:10 när Leif får ett karakteristiskt färnanapp på brödbiten, apterad på bottenmetetackel. Fisken gör motstånd och trasslar in sig i växtligheten, men så småningom kan han håva en romstinn, grov och välnärd färna. Fisken mäter 60,5 centimeter på längden och 45 i omkrets. Möjligtvis har fisken börjat leka, men är ännu fylld av rom och mycket tjock.  

Vågen hängs upp och i vittnes närvaro konstaterar Leif att färnan väger 3 640 gram. Samma procedur upprepas och resultatet blir detsamma. Fisken överträffar därmed Bosse Teuchlers rekordfärna från 2020 med 35 gram. Efter lite fotografering får färnan vila i håven och därefter återfå friheten i Svartåns mörka vatten. Vågen har kontrollerats av Sportfiskarna som nu utsett Leif Krause till ny svensk rekordhållare.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 40 000 stora fiskar av olika arter. Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv