Hett och torrt – se till att ha en plan B för fiskesemestern

harrwebHarr är känslig för höga vattentemperaturer – och ett tips är att lossa fisken från kroken direkt i vattnet. Foto: Anders Lundin


Denna vecka lättar många sportfiskare ankar och beger sig mot sina drömmars vatten. Det kan dock löna sig att ha en reservplan för semestern.


Sommaren 2023 har fått en het och torr inledning, och det är naturligt att dra paralleller till 2018 och även 2019 då många fiskevatten helt enkelt stängdes på grund av för höga temperaturer, företrädesvis strömmande vatten med harr och öring.

Riktigt så långt har årets säsong inte kommit, men många fiskevårdsområdesföreningar är beredda att dra i nödbromsen, utifrån erfarenheterna från just 2018. Några exempel på populära vatten som då stängde fisket var Övre Gimån, Kraddsele i Vindelälven och Edsforsen i Hårkan.

En omständighet värd att notera är att den kraftiga vårfloden lös med sin frånvaro försommaren 2023, och att flera strömmar nådde sommarflöden tidigt på säsongen, med följden att vattnet värmdes upp fortare.

Det kan helt enkelt vara bra att både hålla koll på temperaturerna, och vilka gränsvärden som ditt tilltänkta semestermål har.
 

"Det var bottenrekord"

Någon som bokstavligen gick på djupet i de jämtländska strömmarna 2018 var Anders Rydeborg på Länsstyrelsen i Jämtland. Han utförde då dykinventeringar i samband med projektet Strömfiskelyftet Jämtland, där han konstaterade att många fiskar flydde strömmarna mot djupare vatten. Det kom också rapporter om döda fiskar som flöt med strömmen och som drabbats av infektionssjukdomar.

– Vid dykinventeringar på sensommaren och hösten 2018 såg vi på de flesta strömmande vatten vi undersökte i Jämtlands län sämre med fisk än alla tidigare undersökningar i dessa vatten. Det var ett generellt bottenrekord för strömstationär fisk mer eller mindre överallt i länet med något enstaka undantag, säger Anders Rydeborg.


Redan vid 18 grader uppvisar exempelvis harren en minskad chans att överleva vid återutsläpp.

”Fiskens kroppstemperatur följer omgivningens och ämnesomsättningen och syrebehovet ökar därför med vattentemperaturen. Varmt vatten innehåller dessutom en mindre mängd tillgängligt syre än kallt vatten. Det i sin tur medför ökad fysiologisk stress och mjölksyrabildning i samband med ansträngning. Återhämtningstiden blir också längre. I experiment har man visat att dödlighet som en följd av mjölksyrabildning kan inträffa flera timmar efter det att fisken släppts tillbaka. Även risken för infektioner ökar.” (källa SLU/VILT OCH FISK FAKTA nr 3 2008).

Forskning från exempelvis Göteborgs Universitet visar också att fiskar faktiskt kan få värmeslag.

– Undvik att fiska när det är över 18 grader i vattnet, särskilt om du vill eller måste (på grund av regler) sätta tillbaka laxartad fisk som öring och harr, uppmanar Anders Rydeborg.

Det kan med andra ord vara läge att ha en plan B – med exempelvis riktat fiske efter varmvattenarter som gös, abborre, karp, sutare, ruda och braxen.

 

Några generella råd för C&R-fiske:

1) Om du fiskar och tänker återutsätta din fångst, tänk på att förkorta tiden du drillar fisken. Använd därför tillräckligt kraftig utrustning, undvik ultralätta spön och tunna linor, så att du kan ta in fisken snabbt.

2) Fiska om möjligt med hullinglös krok.

3) Minimera hanteringen av fisken. Använd en fisketång, kroklossare eller peang för att lossa kroken snabbt och enkelt. Lämpligast direkt i vattnet. Undvik helst att lyfta upp fisken och undvik att röra fiskens gälar. Använd en håv med knutlöst garn eller gumminät om fisken behöver håvas.

4) Är fisken trött så se till att den har återhämtat sig innan du friger den. Den skall kunna stå rättvänd och kunna simma i väg av egen kraft.

5) Undvik att fiska för återutsättning av öring, lax, harr och röding om vattentemperaturen överstiger 20 grader.

6) Får du en storgädda på lätta abborrgrejor så försök minimera drillningen och kroka helst av den direkt i vattnet.

7) När det är riktigt varmt väder: fiska helst efter varmvattenarter som abborre och gös, eller välj att fiska i havet eller i sjöar med större djup där fisken kan simma ner under det så kallade språngskiktet där vattnet är kallare och mer syrerikt.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv