Drömfiske och dramatik på Sportfiskarnas läger – spana in bjässen!

raneFiskeguiden Robert Westin fick hjälpa Jasper Salomonsson att posera med jättegäddan som de fick på Sportfiskarnas läger. Foto: Tobias Hellman

Många barn hittar ut till naturen genom Sportfiskarna – och vissa lyckas dessutom fånga sina drömmars fiskar tillsammans med oss!


Vi måste såklart lämna en rapport om det händelserika och lyckade fiskelägret som Sportfiskarna arrangerade i Råneå mellan 12–14 juni. Förbundet ville erbjuda något speciellt till alla unga som år efter år varit med på våra fiskelovsaktiviteter, där vi såg ett stort intresse att utveckla sig inom sportfiske. Prova-på-meten var helt enkelt lite för enkelt för de flesta deltagare.

– Då startade jag ett en-dagsläger tre gånger i veckan för att erbjuda ett exklusivt fiske i gäddeldoradot Råneå, berättar Tobias Hellman på Sportfiskarnas Luleåkontor.

Deltagarna fiskade, pratade om hur bestånden på gädda i skärgårdsmiljöerna minskar och vad vi som människor kan göra för att bidra till ett bättre fiske längs våra kuster.

– Vi pratade mycket om vattentemperaturer, gäddan som predator och vilken roll gäddan har i den biologiska mångfalden och ekosystemet i vattnet. Vi påminde alla barn att låta gäddorna vila och vara under lekperioderna samt när vattentemperaturen blir för hög, där vi berättade om mjölksyra samt vad djupa krokningar innebär för gäddans möjlighet för att överleva.

Tanken med lägret var också att fler ungdomar skulle få ta sig ut från ett mera stillasittande samhälle och få uppleva hur det är att vara ute i natur, laga mat över öppen eld och mycket annat.

– Vi vill att fler ungdomar träffar andra med likasinnade intressen och skapa vänner för livet, och vi såg flera som bytte nummer efter avslutad dag och pratade om när de skulle ut och fiska tillsammans, berättar Tobias Hellman.
 

ranelagertvaCasper Stenman miste först en monstergädda – och fick sedan personligt rekord på abborre. Foto: Tobias Hellman


Sportfiskarna fick tillgång till fyra båtar vilket gjorde att vi kunde ta med åtta barn per dag. De vuxna som deltog som guider var Robert Westin, Tobias Andersson, Sven Norman och Tobias Hellman.

Hur var då fisket?

Jo, stundvis helt fantastiskt.

Det kom upp ett gäng abborrar varje dag samt att gäddfisket var riktigt lyckat. Faktum är att det fångades en riktigt drömfisk, på uppskattningsvis 10–12 kilo och över 110 centimeter.

Det var 12-årige Jasper Salomonsson som stod för bedriften, och gäddan var nästan lika lång som honom själv. De exakta måtten togs inte eftersom fisken så snabbt som möjligt fick återgå till vattnet.

– Det var spännande när jag fick storgäddan, jag var helt slut i kroppen efter striden. Det är nog ett PB som jag kommer få kämpa för att slå, berättade Jasper.

Det blev även dramatik i en annan båt, när Casper Stenman också fångade en gigantisk gädda. Tanken var att den skulle mätas och vägas, men när de skulle lyfta upp den ur håven så var den plötsligt tom!

– Det är lite oklart vad som hände, men på något sätt hade den bitit eller slitit sönder håven, berättar Casper Stenman som alltså inte fick chansen att posera med sin drömfisk.

Men han fick faktisk snabb revansch – på en helt annan art.

– Kastet efteråt så fick jag ett personligt rekord på abborre, med samma bete. Den vägde 900 gram med vågsäcken, berättar Casper som var lite omtumlad över fiskafänget.

En annan deltagare som var nöjd med upplevelsen var Ida Thelin. För henne var det inte enbart fångsterna sig som var givande, utan det hon fick lära sig.

– Att komma till platser som jag inte varit på tidigare var det bästa av allt, plus att lära sig fisketekniker. Jag fick prova flera spön och olika beten, och allra roligast var det att fiska abborre med jigg, berättar Ida som blev så inspirerad att hon efter lägret åkte hem och övertalade mamma Marita att följa med på en fisketur samma kväll.

IdaIda Thelin var mycket nöjd med lägret, där hon bland annat lärde sig att jiggfiska abborre. Foto: Privat

Innan sommarlovet är över så kommer Sportfiskarna att erbjuda ytterligare ett fiskeläger, men denna gång i Piteå, samma typ av läger och samma upplägg! Datumen är 9–11 augusti med utgångspunkt hamnen vid Nolia. Håll utkik på Facebook Sportfiskarna Regionkontor Luleå.

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Ungdom, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv