Sportfiskarna kräver ett nödstopp för industrifisket

konstinstallation-gr...Foto: Linus Femtvik / En konstinstallation för att uppmärksamma strömmingskrisen under ett EU-möte i Grisslehamn.

Under maj-juni har Sportfiskarna drivit en kampanj för att uppmärksamma politiker på den akuta krisen för strömmingen i Östersjön.

Forskarnas rön är tydliga: strömmingsbestånden i Östersjön och Bottenviken är idag starkt hotade av överfiske. Den nuvarande fiskeriförvaltningen med maxade fångstkvoter och storskaligt foderfiske efter strömming äventyrar hela havets ekosystem. Bland annat forskare från SLU och Stockholms universitets Östersjöcentrum har därför rekommenderat ett nödstopp för industrifisket. Och även med ett kraftigt minskat fiske kan det ta ett par årtionden innan bestånden har återhämtat sig. Det är hög tid att agera för att rädda strömmingen. 
Sportfiskarnas linje är tydlig i frågan: vi måste snabbt få ett stopp för överfisket. Som ett led i detta har vi nu genomfört en kampanj för att uppmärksamma strömmingskrisen mot våra folkvalda politiker.

Ett axplock av våra aktiviteter:

EU-möte i Grisslehamn
Givetvis var vi på plats i början av juni då EU:s fiskedirektörer möttes i Grisslehamn. Tillsammans med konstnären Thomas Nordströms konstinstallation såg vi ett bra tillfälle att påverka på EU-nivå för ett nödstopp för monstertrålarna.

Mail till ansvariga politiker
Vi vår kampanjsajt räddaströmmingen.se har vi hjälpt allmänheten att maila den ansvarige för fiskefrågor i det parti som man röstade på i senaste riksdagsvalet. Budskapet är att det nu är akut bråttom att agera för att rädda strömmingen.

politikerfiskeFoto: Sportfiskarna / Emma Nohrén lyckades fånga en strömming under politikerfisket.

Strömmingsfiske med politiker
Vi tog ut åtta riksdagsledamöter och flera tjänstemän från Sveriges riksdag på fiske för att diskutera strömmingskrisen, bland annat Emma Nohrén, ordförande för Miljö och jordbruksutskottet. Strömmingsfisket var inte helt oväntat trögt, trots skickliga fiskeguider, och förhoppningsvis stärktes bilden av att situationen är djupt allvarlig. Fisket arrangerades tillsammans med Riksdagens jakt- och fiskeklubb, Sveriges Organiserade Fiskeguider och Stockholms stads fiskevård.

surmört-riksdagen
Foto: Linus Femtvik / Sportfiskarnas kommunikationschef Andreas Ollinen bjuder på surmört utanför riksdagen.

Provsmakning av surmört utanför riksdagen
Strömmingskrisen har nu gått så långt att den gamla maträtten surmört har fått en renässans. Det är fiskare i Rovögern utanför Umeå som i brist på strömming har provat att producera surmört. Vi skaffade förstås genast en burk och bjöd på provsmakning utanför riksdagen. Hur det smakade? Förhoppningsvis kan landets surströmmingsälskare på sikt åter få njuta av rätt delikatess.

Förutom ovan nämnda aktiviteter har vi vidare även drivit kampanjen på sociala medier, deltagit på ett riksdagsseminarium, medverkat i olika medieinslag, analyserat ICES rådgivning för fisket under 2024 och intervjuat forskare om strömmingskrisen.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv