SM Havsfiske - Pater Noster Cup har genomförts 3 - 4 juni. Rapport från Mollösund.

SM Havsfiske - Pater Noster Cup har genomförts 3 - 4 juni. Rapport från Mollösund.

Pater Noster Cup är en anrik tävling med många år på nacken. Årets upplaga var tävlingens 40:e och således ett jubileum. Tävlingens officiella status som Svenskt Mästerskap i havsfiske är dock betydligt yngre, nu var det tredje gången som mästerskapet avgjordes i denna form. Tävlingen arrangeras numera av Kungsbacka Sportfiskeklubb i samverkan med Sportfiskarna. Denna gång var det initialt totalt 19 team anmälda, varav 18 kom till start. Av dessa valde 14 stycken båtar att göra upp om SM-medaljerna, vilket är det största startfältet på SM i denna form hittills. 

SM_PNC-Hamnbilder,1


Orsaken till att inte samtliga deltagande team i PNC deltar i SM Havsfiske är att PNC som bekant är en öppen tävling. För deltagande i SM måste alla lagmedlemmar vara individuella medlemmar i Sportfiskarna och betala en sanktionsavgift, vilket inte är ett krav för att ställa upp i PNC.

Tävlingen har nu sedan förra året övergått till att arbeta med ideal-längd i stället för som tidigare vikt! All fisk ska istället mätas mot en av arrangörerna tilldelad mätbräda, fotograferas och registreras löpande med foto inskickat till tävlingsledningen. Förändringen har gått hem både hos deltagare och av åskådare på plats. 

Tävlingen har en bruttolista med 23 utvalda arter som alla har tilldelats en ideal-längd som motsvarar 100 poäng. Varje team får registrera in max en fisk av varje art, men det är endast de 10 mest poänggivande arterna som får räknas. Att arbeta med specifika ideal-längder för varje art innebär att småvuxna arter blir minst lika poängmässigt värdefulla som mer storvuxna dito. Deltagarna tvingas att tänka till och variera sitt fiske.

Som vanligt var det förmågan att hitta rätt arter som fällde avgörandet. Lokalkännedom, goda förberedelse och förmåga att anpassa sitt fiske efter de olika arterna är helt avgörande, liksom att lägga upp en vägvinnande rutt. Vi hade detta år förmånen att kunna genomföra tävlingen under bra väderförhållanden med solsken och relativt snälla vindar, kanske undantaget en stund på lördagen med lite stökig sjö. Generellt tillät vädret fiske överallt vilket öppnade upp tävlingen. Och visst var det många team som levererade. Hela 10 team nådde maximalt antal godkända arter, det har aldrig varit så många tidigare. Detta innebär också att det detta år blev ovanligt tajt i listan. Det skiljde endast 130 poäng mellan de sju första teamen vilket rent krasst medförde att varje fisk spelade stor roll.

Vi kan ju av naturliga skäl inte redovisa vikter, men några längder värda att nämna är väl t.ex. lubb 89 cm, skäggtorsk 36 cm, knot 39 cm, skrubba 42 cm, berggylta 43 cm och blågylta 35 cm.
Blågylta,30cm,okuppl...

Blågylta, 30cm
Berggylta,40cm,okupp...
Berggylta 40cm
Vitling,39cm-Artsege...Vitling 39cm, artseger

Svenska Mästare 2023 blev regerande mästarna Naviguide SIMRAD, som försvarade sin titel med hela 929,6 poäng. I teamet ingår Rickard Larsson, Jörgen Lans Törnell och Fredrik Jonsson. De har i och med årets seger den imponerande sviten silver-guld-guld i de tre genomförda svenska mästerskapen i grenen. De lyckades bl.a. fånga totalt 13 arter, bl.a. längsta torsk, skäggtorsk och mindre kungsfisk.
SM_PNC-Pristagare202...

Men det satt hårt åt, endast 8 poäng skiljde till silverteamet GARMIN Omega som samlade ihop 921,2 poäng. I teamet ingår Torbjörn Sandin, Christian Bergqvist och Niklas Kolbeck. Bronset gick till Isola-Lowrance KSK, med teammedlemmarna Magnus Durell, Markus Lundgren och Mattias Jonsson. De samlade ihop 905,4 poäng. Prispallen innehöll alltså samma tre team som både 2021 och 2022, men i lite annan ordning!

SM2023-Segerteametvi...
Vinnarna på väg ut Foto: Dan Källman

Resultat: SMHAV23-slutresultat
SMHAV23-arter

Totalt registrerades det 17 arter i tävlingen, men utöver det fångades det även hajar i mängd, en mängd som tidvis ödelade försök att komma i kontakt med andra arter. Då var det bara att leta upp nya fiskeplatser. Flera team rapporterade dessutom om närkontakt med riktigt stora pigghajar, i längder över metern, så arten förefaller absolut ha återhämtat sig.  Några team som var längre ut hade även en vikval som sällskap. Den var dock inte vit. Alla hajar fick självklart simma vidare, liksom i stort sett samtliga registrerade fiskar också. 

/Text Dan Källman

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv