Sävedalsvattnet - inte bara ett laxvatten

farna
Kika på Jonathans filmklipp från Säveån, Sävedalsvattnet här nedan. Foto: Jonathan Bark Lott.

Du som blöter dina krokar i Säveån, sträckan Sävedalsvattnet, bör vara medveten om dess artrikedom. Laxen är centralfiguren. Ofrånkomligt. Men bredvid laxen simmar andra intressanta sportfiskar. Följ med Sportfiskarnas Jonathan Bark Lott under ytan så får du se.

För några tior om dygnet har Göteborgarna ett stadsnära fiske som förtjänar att lyftas. Laxfisket i Säveån har dokumenterats sedan mitten av 1500-talet. Ja, du läste rätt. De första fiskerelaterade texterna plitades ner år 1563, där det berättades om att 90 spekelaxar (insaltade laxar) skulle överlämnas till Elfsborgs slott.
I skymundan av laxen simmar även andra arter. En högintressant art för många av oss sportfiskare är den vackra och spännande färnan. Arten kan nå vikter över tre, kanske upp mot fyra kilo. Arten kan fiskas med flera intressanta metoder och är en kämpe av rang. Du som fångat ett exemplar kan vittna om dess skönhet, där färnans sorgkantade fjäll och breda nacke tydligt skiljer arten från andra karpfiskar. 


Jonathan Bark Lott arbetar med skiftande fiskevårdsprojekt på Sportfiskarnas Göteborgskontor och bor granne med Säveån och fiskekortsträckan Sävedalsvattnet. Aktivitet i vattenytan lockade honom att sänka ner kameran. Undervattensbilderna som sedan fångas visar på att det på sina platser finns goda chanser att fånga färna - kolla in filmen och se själv!

Nytt för i år
Från och med i år får du fiska mellan 1 oktober och 31 mars från Ugglumsbron till Gamlestansbron, förutsatt att du har ett säsongskort eller dagskort. Lax och havsöring är skyddade och måste återutsättas, men det är tillåtet att fiska efter alla andra arter.

Sävedalsvattnet
Sävedalsvattnet täcker Säveåsträckan som rinner genom Partille, från Kåbäcken och ned till Gamlestadsbron. Fiske är tillåtet 1 april till 30 september och du kan fånga allt från abborre, gädda och öring till karpfiskar som id, färna, ruda och sarv. Information om fiskekortpriser och fiskeregler finns i Sportfiskarnas informationsfolder om Sävedalsvattnet. Digitala fiskekort köper du hos iFiske.
 Från och med i år får du fiska mellan 1 oktober och 31 mars från Ugglumsbron till Gamlestansbron, förutsatt att du har ett säsongskort eller dagskort. Lax och havsöring är skyddade och måste återutsättas, men det är tillåtet att fiska efter alla andra arter.

Kategorier: Fiske, Fisketips, Fiske i Göteborg, Region, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv