SM Pimpel 2023 - Ovansiljans SFK på Orsasjön

SMpimpel2023startbil...
Foto: Kalle Abresparr / Full fart ut på isen efter startskottet.

SM Pimpel 2023 genomfördes 25-26 mars på Orsasjön och de som bjöd in till arrangemanget var Ovansiljans SFK.

Arrangörerna  OSFK kan pusta ut efter en hektisk men fantastiskt rolig helg. OSFK skall vara stolta över detta fantastiska arrangemang. Stora variationer i väderleken var nog det största orosmolnet. Veckan innan SM drog ett snöväder in och täckte Orsasjön med 20 cm nysnö, för att sedan dagarna innan tävling försvinna i ett blidväder, där isen och parkeringarna täcktes bitvis med 20-30cm vatten. Med lite kallare väder och med vädergudarna med oss vände vädret till vår fördel, Lördagens väder ”lite” undantaget, då det återigen kom in ett snöväder med hård blåst och snö. Turligt nog blev det inga större snömängder och kylan bestod. Söndagens strålande solsken gjorde att vi kunde andas ut och fullfölja arrangemanget enligt plan, säger Stefan Gren en av alla fantastiska arrangörer.

Stefan Gren hyllade SM gruppen innan SMet och jag kan bara stämma in i den lovsången än en gång. Krister Allerhed och Anders "Laxen" Axelsson som tävlingsledare, fördelade arbetsuppgifterna och såg till att övriga klubbmedlemmar löste sina arbetsuppgifter. Linus Axelsson styrde med priser och prisutdelningar. Han har gjort ett galet, fantastiskt jobb! Håkan Lind tog på sig speaker jobbet och gjorde det med bravur. Janne Fredriksson blev utsedd att ta han om invägningen och löste den uppgiften prick fritt. Kenneth Lilja och jag fick mera digitala uppgifter, där Kenneth var flygande reporter och la ut lite livesändningar och fotografier på vår SM sida på Facebook SM i Pimpel 2023. Själv tog jag hand om resultatlistor och plitade ner dem på kvällarna, mm, säger Stefan Gren.

Att kunna genomföra ett så pass stort arrangemang som SM, är helt omöjligt, om man inte har övriga klubbmedlemmar med sig. Varje person är så viktig. Allt från tävlingsledare till att bara finnas där som kontrollant med gul väst är guld värt. Så tacksam att alla ställde upp som de gjorde. 

SM individuellt genomfördes under Lördagen i stundtals kraftig vind och snöfall.
Många av de tävlande har åkt till Orsa för att träningsfiska veckorna före SM, långväga gäster från Göteborg, Stockholm och Lycksele har synts på isarna i hopp om att finna område med fisk och knäcka koden.
Ca 430st startade tävlingen på Lördagen och valet var som alltid, skall man gå vänster eller höger. Klungan skingrades snabbt fördelat på hela tävlingsområdet.
SMpimpel2023startbil...
Bild: SM Pimpel 2023  Foto: Kalle Abresparr

Vi bad Stefan Gren, fjolårets Svenska Mästare beskriva sina upplevelser under lördagens tävling
För ca en månad sedan bestämde jag mig för att gå 5km ner till Bonäs. Ska sägas att jag aldrig någonsin har fiskat på det området. Beslutet tog jag när jag såg hur många personer som tog möjligheten till att träningsfiska på Orsasjön innan SM. Jag passerade Bäckaviken åtskilliga gånger innan SM och såg hur mycket folk som rörde sig på området. Det bästa området på sjön det visste jag, men trodde aldrig att det skulle räcka till seger med den frekvensen på pimplare och all ryktes spridning det skulle medföra. Det visade sig att jag hade fel då de högsta vikterna kom därifrån.
Hur som helst fanns det bra med fisk i Bonäs när man väl hittade fläckarna. Bommade 1a timmen totalt och hade 5 abborrar som låg och skramlade i ryggsäcken. Tog till och med fram tafsspöt tidigt i tävlingen, då jag trodde det var trögt, i det blåsiga snöovädret. Det visade sig dock vara ett helt galet beslut. Fisken nöp direkt, där det fanns fisk i koncentrerade mängder, på 3-4meters djup. Efter en misslyckad inledning gjorde jag en förflyttning på 500m ner mot av ruskningen där fanns det betydligt mer fisk och fick ett par riktigt fina hål.
Vi var 6 personer där och det märktes direkt att fisket klingade av då vi blev ivriga och borrade lite intensivare. Sista timmen var heller inget vidare men det gick att gå om hålen och få några strö fiskar i varje hål. Fiskade vertikalpirk med en glitterkrok och orange huggpunkt, kryddad med en lyspinkies. Fiskade upp mig rejält på den fläcken och jag känner att jag gjorde allt vad jag kunde. Slutade på dryga 7kg och en 18e plats och faktiskt ganska nöjd. 

Har pimplat i så många år nu att jag vet vilka små marginaler det är för att vinna ett SM. Visst måste man kunna fiska, ha bra grejer, läsa sjöar, läsa medtävlare, mm, men man måste också ha en jävla massa tur. Alla vi som tävlar idag är så skickliga pimplare att turen är viktigare än någonsin. Jag hade tur 2001 och ifjol det är jag otroligt tacksam och stolt över, säger fjolårsmästaren Stefan Gren

Per ”Chefen” Nilsson och Lotta Engvall bästa herr respektive dam.

Intressanta iakttagelser efter intervju med Per ”Chefen” Nilsson och Lotta Engvall. Båda gick till vänster från starten mot Bäckaviken, båda valde trekrok storlek 14 med chenillgarn röd/rosa, båda hade en pirk runt 40-45 mm, båda fiskade en bra bit ovanför botten, båda tyckte det var bäst på 3-4 meter och att det nappade sämre på grunt. För Lotta var det första gången på sjön medan Chefen vann en tävling på sjön för 8 år sedan, på samma område där han nu fiskade. Chefen hade ett jämt och bra fiske i alla hål medan Lotta hade ett jättebra fiske i början, lite trögt på mitten av tävlingen för att sedan bli bra igen i gamla hål med tafspirk med pinkies och bloodworms sista timmen. Chefen var väldigt yvig med stora ryck på 50 cm innan han lugnade sig och väntade in fisken medan Lotta var lite mer stillsam i sitt fiske. För att vara säker på att hinna in på ingångstid så avbröt Chefen 10 min innan slut, tvåan Roger Johansson avbröt med 7 min kvar, det skiljde 61 gram till slut och hade Roger stannat två minuter så hade han vunnit säger  Chefen.

Per Nilsson tävlandes för Nora Gyttorp Fiskeklubb  (NGF) hade tävlingens högsta vikt och tog med sig vandringspriset hem efter en vikt på 10565gram. Lotta Engvall, Fagersta SFK hade högsta vikt på 6700gram och tog med sig vandringspokalen.

SMpimpel2023-alla-vi...
Bild: Alla vinnarna i respektiva klass på SM Pimpel 2023. 

Klicka här för alla resultat SM Pimpel Individuella: ResultatIndividuella...


SM klubblag avgjordes under söndagen i strålande solsken.

Många upplevde fisket som trögt, men man kunde hitta fläckar med fisk och absolut bäst var Hudiksvalls SFK herrseniorlag med Martin Södergårds, Emil Sjöberg och Kenneth Einars som tillsammans lyckades vinna guldet och vandringspriset med en vikt på 18260 gram.
Martin Södergårds en av segrarna berättade att de hade kartlagt tävlingsområdet före start och insåg vid utgångstiden att det blev väldigt få tävlande på grundområdet ute på sjön. Därav gick vi dit alla tre. Efter en kvart fick vi fiskkontakt och vi hann få ihop en del innan folk skyndade till. Sen var det en ren kamp om fläckarna resterande del av tävlingen. Vi bestämde oss att försöka hålla bra tempo och ligga med i klungorna så gott det gick. I lagfiske gäller det ofta att vara jämna inom laget och det var vi den tvär gången. Därav kunde vi också bärga ett otroligt efterlängtad guld. För tre år sedan missade vi herrseniorguldet med 1 ynka gram, så nu blev det revansch! 

Silvermedaljen knep: Svegs SFK, Daniel Eriksson, Jörgen Storm och Hans Erlingsson med 16097gram
Bronset tog: Borlängs SFK, Jonas Gustafsson, Erik Södergårds och Berndt Berggren, 15430gram.

SFK Firren missade bronsplatsen med 326 gram. Mycket väl kämpat av Anders Andersson, Patrik Johansson och Erik Karlsson.

SMLag-2023-vinnare-8...
Emil Sjöberg, Kenneth Einars, Martin Södergårds, Hudiksvalls SFK svenska mästare i lag. Foto: Calle Andersson

Vi säger grattis till samtliga vinnande lag:
Resultat Lag:  ResultatLAG2023pimpe...

Herrklass: Hudiksvalls SFK   
Herrveteran: PK Nordic 
Äldre HV:  Norrtälje SF
Damsenior: Fagersta AFK
Damveteran: Borlänge SFK
Äldre DV: SFK Trekroken
Äldre herrjunior: Fiskegymnasiet Älvdalen
Yngre herrjunior: AFK Guldkroken
Yngre damjunior: Skellefteå SFK

Sportfiskarna tackar arrangören Ovansiljans SFK för ett fantastiskt genomfört SM

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv