Ovansiljans SFK hälsar alla välkomna till Pimpel SM 2023!

OrsaMinnesplakett202...
Bild: Anders "Laxen" Axelsson med årets minnespris. Foto: Linus Axelsson

Ovansiljans SFK Bjuder in till SM i Pimpel 2023 på Orsasjön. Sportfiskarna har ställt lite inför frågor inför SM. Skall du till Orsa så finner du mycket matnyttig information.

Sportfiskarna, ställde 7 snabba frågor till Ovansiljans SFK : 

1. Hur är isläget, Snö och is tjocklek ? Är det några extra gympass som krävs för de tävlade?

Två veckor innan SM-start föll det ca 5-10 cm nysnö, på den 60cm tjocka kärnisen. Det har inte varit något tjockare snötäcke på Orsasjön under hela vintern. Gissningsvis kommer det att råda väldigt bra förhållanden på sjön när det är tävlingsdags. Skulle det dock bli samma scenario som på Norsjön vid fjolårets SM kommer det att krävas både styrka och framför allt tålamod för att lyckas på Orsasjön. Orsasjön kan vara grymt bra och ge väldigt höga vikter med varierande storlek på fisken, men den kan också vara lika ”grinig” om abborrarna har bestämt sig för att inte nappa. 

Istjocklek60cm
Foto: Stefan Gren

2.    Hur är det med sjön? Är sjön reglerad årligen med djup osv?

Orsasjön är en reglerad sjö med sitt utlopp till Siljan, vilken i sin tur regleras av Gråda kraftstation i Österdalälven. Under vecka 9, sänktes Orsasjön med ca 5cm. En för årstiden återkommande företeelse i det reglerade vattensystemet. Det är också en trend som troligen kommer att fortlöpa och öka fram till SM. Sjunkande vattennivåer kan ställa till det för alla de entusiastiska tävlande, vilka valt att träna på sjön veckorna innan start. Fisken brukar byta ståndplatser när sjön regleras hårt.

3.    Kommer hela området vara tydligt ”ruskat”? Har det gått råkar? 

Vi kommer naturligtvis att ruska ordentligt, men i nuläget har naturen själv bestämt tävlingsområdet. Det går nämligen en väldigt tydlig och stor råk från norr (Oreälvens inlopp) till söder (Bonäsgrundet) nästan mitt i sjön. Den kommer att bli gränsen om inget oförutsett händer de sista två veckorna. Slutgiltigt tävlingsområde kommer att bestämmas, veckan innan tävling.

GränsRåkenBäckavikenRåkenSöderut
Foto: Stefan Gren (båda ovan bilder)

Ovansiljans SFK Bjuder in till SM i Pimpel 2023 på Orsasjön. Sportfiskarna har ställt lite inför frågor inför SM. Skall du till Orsa så finner du mycket matnyttig information.

4.  Vågar ni er på en gissning på Lördagens högsta vikt individuellt och söndagens lagtävling?

Vi har gissat lite vikter inom tävlingsledningen enligt följande.
Högsta Ind,     Lag, vikter
Stefan     Gren    9,5 kg    23kg
Kenneth Lilja    8,2 kg    24kg
Anders Laxen    7,5 kg    17kg
Christer Allerhed    10,2 kg    22kg
Håkan Lind    9,0 kg    15kg
Linus Axelsson    9,5 kg    22,3kg
    
5. Vill ni ge några generella tips och trix inför SM helgen? 

Tålamod och ett hårt jobb kommer att löna sig. Ge aldrig upp. Plötsligt sitter du vid ett hål som kan ge dig 4-5kg i påsen. Spring inte på folk som får fisk och tro att du ska få ett drömhål. Leta på tomma ytor i stället. Det är bra snittvikt på fisken så det går fort om man hittar dem. Det gäller att hitta de, som några i klubben kallar dem, ”svarta abborrarna”, vilka oftast är ivrigt jagande abborrar på mellan 40-80 gram.

AbborreOrsasjön
Foto: Stefan Gren
6. Vad är det bästa med Orsa som vi tävlande ej får missa?
Att besöka vår huvudsponsor Orsa fiskecenters fantastiska butik är ett måste. Är man intresserad av friluftsliv och framför allt fiske året om, ja då har man kommit till paradiset. 
Orsa har vinter och sommarparadiset Grönklitt, ett stenkast norrut. Ett område under ständig utveckling. 
Vi får inte heller glömma att nämna den fina vildmarksnaturen, i de norra delarna av kommunen, med riktigt bra fiskevatten.

7. Från Sportfiskarnas håll vill vi rikta ett stort tack för ert arbete med SM Pimpel. Lyft gärna era medarbetare /funktionärer. 

Vi vill tacka våra Fiskevårdsområden, Orsa FVOF och Mora-Våmhus FVOF, vilka släpper till sina vatten. Utan deras välvilja skulle detta inte varit möjligt överhuvudtaget.

OSFK vill naturligtvis lyfta fram vår huvudsponsor Orsa fiskecenter, OFC. Ett lokalt, stabilt och växande företag, med en stark vilja att gynna och hjälpa lokala föreningar. Vi har ett fantastiskt bra samarbete där vi ger och tar erfarenheter med varandra, för att sedan kunna vidareutveckla fisket i regionen. 

Jag vill som medlem i OSFK i 38 år och i egenskap av klubbens ordförande framför allt tacka och lyfta fram några av klubbens medlemmar lite extra. 
Några som verkligen brunnit lite extra för det här och drivit klubben att arrangera SM 2023, det är Christer Allerhed, Anders ”Laxen” Axelsson, Kenneth Lilja.
KrilleAllerhed
Bild: Christer Allerhed  /Foto: Max Frost

Christer tog kommandot och hade bra kontakter med Sportfiskarnas representanter och tillsammans med dem/er smidde han planer, vilket senare ledde till att alla vi andra i klubben hakade på och antog utmaningen fullt ut. Christer som huvudtävlingsledare, Laxen som biträdande har tillsammans med oss övriga klubbmedlemmar planerat SM utifrån de erfarenheter vi fått genom åren.
Klubben har sedan tidigare en mångårig erfarenhet av att arrangera större tävlingar. I arbetsgruppen finns det gott om kunskap och rutin, gruppen har vi kompletterat med yngre entusiasm, i egenskapen av en otroligt driven, duktig och kunnig Linus Axelsson.

LinusAxelsson
Bild: Linus Axelsson  /Foto: Linus Axelsson

Linus har gjort och gör ett fantastiskt jobb kring arrangemanget, med sina kontakter på OFC och sin lokala fingertoppskänsla driver han klubben och detta SM i en riktning vi äldre ”pimpelnördar” aldrig varit med om tidigare. Prisbord, minnesplaketter, inbjudningar, startlistor, klistermärken, samordning av sponsorer mm, är imponerande.
Sist men inte minst vill jag naturligtvis lyfta alla övriga OSFK medlemmar, för att de ställer upp när det arrangeras och gör detta möjligt, utan dem funkar det inte. 

Ovansiljans SFK kommer att göra allt för att de tävlande ska få en så trivsam och minnesrik vistelse i Orsa under pimpel SM 2023 som möjligt, var så säkra.

Vi ses på isen!
Stefan Gren, regerande svensk mästare😉 och Ordförande i Ovansiljans SFK
SM2022-StefanGren
Bild: Stefan Gren: Foto: Kenneth Lilja

Text: Stefan Gren & Calle Andersson

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv