Rapport från SM i Mormyska 2023

SM-mormyska-2023-3-8...Foto: Sportfiskarna / Alla SM-segrarna, från vänster: Erik Aarstad, Leena Wahlberg, Fredrik Samuelsson, Thomas Axelsson, Casper Gustavsson, Börre Omang, Margit Hällström, Anne Nilsson.

Marino Sanvincenti sammanfattar årets SM i Mormyska som hölls på sjön Magelungen 11-12 februari.

Årets SM, samt deluttagning till det svenska landslaget Team Sweden Ice, i mormyska gick av stapeln på Magelungen vid Ågestagården i Stockholm tack vare Enskede SFK med Mårten Wall och Andreas Wetterhall i spetsen. Då den tidigare tilltänkta arrangören dragit sig ur togs facklan över av Mårten och Andreas som på kort varsel ordnade så årets SM blev av. På grund av den korta framförhållningen med inbjudan samt att detta SM blev öppet sjönk deltagarantalet drastiskt jämfört med föregående års tävlingar. Det fåtal personer som var med och arrangerade skall ha ett stort tack för ett fint och bra genomförande.

SM-mormyska-2023-1-8...Foto: Sportfiskarna / Stilstudie på Magnus Andersson och Rolf Wahlberg.

Dagarna före själva tävlingen genomfördes träningsfiske runt rutorna i riktigt finväder med härlig blank kärnis runt 15 cm där både mört, braxen och björkna var huggvilliga OM man hittade rätt område. Förutsättningarna för SM-helgen såg ut att bli riktigt bra med rikligt med fisk i åtminstone två av rutorna. Lördagens inledande sektor, alldeles utanför Ågesta nudistbad, hade nog de flesta som träningsfiskat på känn skulle bli ganska trögfiskad och svår.

När lördagsmorgonen grydde hade Kung Bore beslutat skaka av sig sitt vita mjäll över nejden. De få centimetrar snö som under natten fallit skulle visa sig ge långtgående effekter för nappvilligheten bland alla arter i sjön. Snöfallet hade dock under morgonen övergått till stilla regn men för lite och för sent för att skölja bort det vita täcket.

SM-mormyska-2023-2-8...Foto: Sportfiskarna / Marie Björklin-Axelsson har fullt fokus på vad som händer under isen.

Startsignalen ljöd klockan nio och 77 tävlingssugna deltagare, allt från äldre herrjuniorer till äldre dam- och herrveteraner, satte sina borrar mot isen. Förväntningarna var som vanligt höga när det kommer till ett svenskt mästerskap men halvvägs in i den tre timmar långa första deltävlingen insåg många att vikterna på förmiddagen skulle bli låga. Inga klungor bildades utan de flesta jagade runt i rutan på vinst och förlust efter att få någon eller några enstaka abborrar eller snorgärsar för att slippa komma in till invägningen helt tomhänta. Bland de bästa var Christer Jansson och Börre Omang som lyckades lura upp över ett kilo fisk. Även ovan nämnde Andreas lyckades bra med strax under kilot, men helt outstanding var Pavel Chaloupka som var den ende som hittade och faktiskt fick igång braxen. Med hela 3,4 kilo satte han ribban högt inför kommande två deltävlingar.

SM-mormyska-2023-4-8...Foto Sportfiskarna: Johan Axelsson krokar av en braxen.

Deltävling två utspelade sig på västra sidan av Ågestabron där det förväntades bättre fiske, vilket också blev fallet. Många startade vid vasskanten på halvön som sticker ut mellan Farsta strand och Orlångsjö där mörten förmodligen stod och väntade. Redan från start hade några hittat fina mörthål och det bildades snabbt en klunga där undertecknad lyckades nästla sig in, men helt utan resultat. Fisket i andra rutan var betydligt bättre och roligare för de allra flesta deltagarna samtidigt som temperaturen sjönk och fiskarna blev mer aktiva efter att ha vant sig vid mörkret som lagt sig över isen i och med snöfallet på natten. Efter de tre timmarna var det många som bar på hyfsat tunga skryllor med fisk. De som hittat mörten vägde in påsar på knappa och dryga tre kilo men Marino Sanvincenti och Thomas Nilsson hade i sina först borrade hål på södra kanten fått in och fått fart på braxnarna. Med sina dryga 4,5 kg där Thomas gick segrande ur striden med 26 gram förärades de med framskjutna placeringar i sina respektive klasser. En första plats för Marino och en andraplats för Thomas då hans namne Axelsson, även kallad ”Mr Sweden” internationellt, fullständigt pulveriserade motståndet i rutan med en påse vägandes hela 6,8 kg.

Efter en god natts sömn äntrade de tävlande isen för sista gången den här SM-helgen. Sista rutan förväntades bli den bästa fångstmässigt då de flesta fortfarande hade i minne det braxenrace som utspelade sig där på SM 2012 då Magelungen för första gången stod värd för SM i mormyska. Även träningsfisket dagarna före tävlingen hade indikerat att det där fanns betydligt mer fisk än runt någon av de andra sektionerna. Vissa av de tävlande hade till och med använt sig av ”spionutrustning” så som livescope för att, även med den, konstatera att det fanns rejält med braxen runt rutan. Med detta i åtanke samlades de stora delar av startfältet längs den södra långsidan och det västra hörnet av rutan. Några få tappra själar satsade dock på det djupaste området vid det sydöstra hörnet. Alla förhoppningar och förväntningar slogs dock om intet då många efter tre av de fyra tävlingstimmarna hade tomt i påsen, enstaka mört eller abborre eller bara snorgärs. Samtliga deltagare, förutom två, hade påsar vägandes mindre än 7 hg där en stor majoritet vägde in under halvkilot och tiotalet deltagare helt nollade. Det skulle visa sig att två av de som startat i det sydöstra hörnet skulle väga in de tyngsta påsarna. Johan Axelsson varpade med sina åttor upp hela 1,5 kilo fisk där antalet snorgärs vida översteg braxnarna men de senare väger ju som bekant betydligt mer. Överlägset bäst i tävlingens sista ruta var dock Fredrik Samuelsson som fick ett riktigt smörhål med braxen mot slutet. Trots en hel del snorgärs hittade braxnarna till Freddans mormyska och slukade den utan betänkligheter vilket gav honom en slutvikt på hela 2,4 kg i en, till stora delar, helt fisktom ruta.

Vinnarna av respektive klasser blev följande:
Äldre herrjunior – Casper Gustavsson, Särnaharren
Damsenior – Anne Nilsson, Nordmarksfiskarna
Damveteran – Leena Wahlberg, Jakobsbergs SFK
Äldre damveteran – Margit Hällström, SFK Storfiskarna
Herrsenior – Fredrik Samuelsson, Sportfiskarna
Herrveteran – Börre Omang, Tunabygdens SFK
Äldre herrveteran – Erik Aarstad, Nordmarksfiskarna

Vinnare av Folke Anderssons minnespokal för högsta totalvikt i SM blev Thomas Axelsson med 6974 gram, tack vare det fina resultatet i ruta två.

Det tre bästa, oavsett klass, som bärgade de tre åtråvärda platserna som ordinarie tävlande i landslaget till 2024 år världsmästerskap som kommer gå i Mongoliet blev Per-Olof Liss (Falubygdens SFK), Daniel Ahlgren Lidköpings SFK) och Timo Jumisko (Södertälje SFK).

Vi riktar ett stort tack till alla deltagare och framför allt arrangörerna i Enskede SFK.

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv