Går det att odla den starkt hotade tjockskaliga målarmusslan?

malarmussla_800
Den tjockskaliga målarmusslan är starkt hotad. Sportfiskarna med Niklas Wengström i spetsen har nyligen avlutat ett projekt där det testats att odla musslan i kontrollerad miljö. Foto: Niklas Wengström.

Sportfiskarnas Niklas Wengström har under ett antal år försökt sig på att odla tjockskalig målarmussla, en utrotningshotad art som vi behöver lära oss mer om. Nu släpps resultaten från projektet.

Den tjockskaliga målarmusslan har likt flera andra musselarter försvunnit från många av våra svenska vattendrag och räknas idag som starkt hotad på den svenska rödlistan. Anledningen till detta är människans framfart där vi under de senaste 70 åren förstört våra skalbeklädda vänners livsmiljöer. Kanalisering och rensning av vattendrag, skogsavverkning och övergödning är exempel på naturingrepp som decimerat bestånden. Numera finns målarmusslan i ett fåtal vattensystem i Östra Sverige, från Skåne i söder till Örebro i norr.

Sportfiskarna har under de senaste åren på uppdrag av Länsstyrelsen i Södermanland, gjort ett genomarbetat försök att försöka odla den idag sällsynta musslan. Niklas Wengström, Sportfiskarna region väst har haft projektledarroll och odlingsförsöken har skett i den gamla fiskodlingen på Sjölyckan, Göteborg. 

tjock_malarmussla
Den gamla fiskodlingen på Sjölyckan i Göteborg fungerar numera som mussel-laboratorium. Foto: Niklas Wengström.

Under projektperioden lyckades Niklas och hans team ta reda på flera intressanta fakta om musslan och hur den fungerar: vilka värdfiskar som fungerar bäst i odling, hur du framgångsrikt filtrerar ut juvenila musslor och hur du på bästa sätt infekterar värdfiskarna med mussellarverna i en kontrollerad miljö.

Över 800 juvenila tjockskaliga målarmusslor togs fram under försöken men tyvärr var dödligheten hög. Läs om alla detaljer i publikationen.

Kategorier: Region, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv