Hjälp fisken: lämna julgranen till fiskevård

skank-julgranen-t-fi...Foto: Sportfiskarna

Just nu finns det massvis av gamla julgranar som kan användas för att skapa lekplatser och en skyddad uppväxtmiljö för olika fiskar. I Stockholm, Jönköping och på Gotland arrangerar vi nu insamling av julgranar för att bygga risvasar.

Exempelvis Stockholms vatten är kraftigt påverkade av exploatering. Viktiga områden för många fiskarter har försvunnit till följd av muddringar, kajer och båthamnar. Genom att sänka ned buntar av julgranar på botten kan nya lekplatser och uppväxtmiljöer skapas.

På tjugondag Knut fredag 13 januari 2023 samlar Sportfiskarna därför in ekologiska/obesprutade julgranar till förmån för fiskbestånden i Stockholm.

Välkommen att lämna din gran på Strandsvägskajen 20, fredag 13 januari klockan 08:00 - 11:00.

Samtidigt byggs risvasar av julgranarna på plats som sedan sänks ned i vattnen runt Djurgården från en Strömmabåt. Projektet genomförs i samarbete mellan Sportfiskarna, Stockholms Stad, Stromma och Smålandsgran.

Läs mer om insamlingen i Stockholm här.

Även i Jönköping sker insamlingen fredag 13 januari på Smedbygatan 3C, klockan 10–16.
Anmäl att du vill lämna gran via SMS till 073-710 66 40.

På Gotland samlar Sportfiskarna främst in julgranar i Slite för att bygga risvasar men granar kan även tas emot i Visby. Kontakta projektledaren Joakim Lyander för mer info: 073-7423503,  joakim.lyander@sportfiskarna.se

Det är såklart även möjligt för fiskeföreningar, fiskevattenägare och andra miljövänner att samla in julgranar och skapa risvasar i vatten där det finns behov av mer lekplatser och skydd för fisken. Sportfiskarna har sammmanställt info om vad man bör tänka på vad gäller material, val av plats, tillstånd samt även möjlighet till finanisering med mera.

risvasebild-webbnyhe...Mer info om hur man bygger risvasar finner ni i denna film 

samt även på vår sida om praktisk fiskevård.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv