Östersund gav Sportfiskarna gädduppdrag i Lillsjön – så gick det

RickyTitta vilka fina gäddor det finns i Lillsjön. Här Sportfiskarnas Ricky Hermans med ett exemplar på närmare 7 kilo. Frågan är hur mycket miljögifter de har i sig? Foto: Sportfiskarna
 

Hur många gäddor finns det uppskattningsvis i Lillsjön – och hur mår de? Östersunds kommun närmar sig svaret på den sistnämnda frågan, efter att de gett Sportfiskarna ett gädduppdrag med miljögifter i fokus.

 

Sportfiskarna (Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund) har tidigare hjälpt Östersunds kommun med att fånga fisk som de kan använda till sin miljöövervakning. Detta har då skett när medarbetarna på Jämtlandskontoret i Ås varit ute i barn- och ungdomsverksamhet.
Denna gång gällde uppdraget gädda – närmare bestämt sex fiskar från Lillsjön. Syftet är att leta efter miljögifterna PFAS, PCB och dioxinlika PCB.
– Då vi kände att detta är en bra sak för våra medlemmar och allmänheten, alltså att få kolla på hur miljögifterna påverkar fisken och i sin tur oss, var det en självklarhet att vi skulle hjälpa till, säger Carl-Fredrik Yri på Sportfiskarna.

Uppdraget gick till Sportfiskarnas medarbetare Ricky Hermans, som är den absolut vassaste av medarbetarna i länet på att fånga gäddor. Under några dagar i december har han borrat sig fram på Lillsjön, och använt så skonsamma metoder som möjligt i jakten på gäddorna. Att fiska vid kalla temperaturer ställer stora krav på att kunna hantera fisken rätt, exempelvis se till att de fiskar som ska släppas tillbaka inte får några frostskador och så vidare.

Samtidigt är det smidigt att fiska i kyla, eftersom den fångade fisken ska avlivas så snabbt som möjligt och sedan levereras infryst till kommunen för vidare transport till laboratoriet. Uppdraget ska vara avklarat innan årsskiftet, och redan det första försöket gav tre gäddor som kunde skickas till provtagning.

Under åren har det dragits upp några riktiga monstergäddor ur Lillsjön, och även Ricky Hermans fick stifta bekantskap med några grova individer, varav den största på närmare 7 kilo. Han konstaterar att gäddan är en oerhört viktig resurs för ekosystemet i Lillsjön.
– Jag har gjort några turer nu och haft ett relativt roligt fiske varje gång. Slutsatsen är att det finns flera populationer av fiskarter såsom abborre, mört och gädda. I tjärnen finns ett starkt bestånd av gädda, gott om mindre individer och några större individer.

Att släppa tillbaka de stora gäddorna är en självklarhet, enligt Ricky:

– Gäddan är en toppredator. Den hjälper till att hålla balansen mellan vitfisk och predatorer som leder till ett fungerande ekosystem. Om antalet mört skulle öka och antalet gädda minska hade det direkt blivit rubbningar i ekosystemet, vilket exempelvis kan leda till ökad växtlighet och grumligt vatten.

Alla gäddor hjälps alltså åt att beta ner antalet vitfisk som lever i sjön. Gäddor äter alla arter, och stora exemplar hjälper dessutom till att hålla ordning i sitt eget led, alltså kannibalism.

– Därför släpper jag alltid tillbaka gäddorna, speciellt de som är större som lägger mest rom. En gädda över 10 kilo kan lägga upp emot 500 000 romkorn. Stora gäddor är också relativt smarta, annars hade de aldrig blivit stora, och därför viktigt att deras gener får leva vidare för ett framtida hållbart och roligt fiske, berättar Ricky Hermans.

Huruvida de inlämnade gäddorna innehåller några miljögifter får vi veta längre fram i vinter, då provsvaren från laboratoriet kommit.

Ricky2
Snabbt upp – snabbt ned. De stora gäddorna fick simma tillbaka eftersom de spelar en viktig roll för ekosystemet i Lillsjön. Foto: Sportfiskarna

Kategorier: Miljö, Region Norr, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv