Nytt svenskt rekord på fjärsing

Fjarsing_2_2022-800Foto: Storfiskregistret / Den 46 centimeter långa fjärsingen vägde 672 gram.

Den 13 november fångades ett nytt svenskt sportfiskerekord på den giftiga arten fjärsing. En rolig sak i sammanhanget är att fångsten gjordes av en yrkesfiskare. För att få svenskt sportfiskerekord måste fisken vara fångad på sportfiskeutrustning, alltså spö och krok. Precis så gick det också till denna höstdag när David Nilsson krokade en fjärsing på 672 gram. 

Yrkesfiskarna Anders och David Nilsson riktar en del av sitt fiske efter en mycket speciell art, nämligen den uppskattade matfisken fjärsing. De använder då sportfiskeredskap: multirulle, spö med flätlina och häcklor med specialbeställda krokar från Storbritannien, som visat sig vara de bästa för fisket.

De har också upptäckt att fjärsingarna går att lokalisera i ganska stort antal när de uppenbarligen följer efter utvandrande stim av små makrillar, som de jagar och kalasar på.  De kan ibland se fjärsingarna simma bara ett par meter under ytan.

– Det är både roligare och effektivare att fiska på det här sättet. Dessutom är det enklare att hantera en giftig fisk i taget än att exempelvis plocka dem ur ett garn eller liknande. Men, ändå är det inte ovanligt att vi sticker oss på de där taggarna. Det sker i det närmaste varje tur, berättar de båda. 

Turligt nog, eller kanske snarare på grund av sina många närkontakter med fjärsingens taggar, verkar inte giftet längre bita så allvarligt på Anders eller David. Vi övriga bör däremot se upp och vara ytterst försiktiga. Fjärsingens nervgift som finns på taggarna på ryggfenan och gällocken liknar huggormens gift och kan orsaka stark smärta, yrsel, illamående och kramper om man blir stucken. 

Fjarsing_2022-800Foto: Stortfiskregistret / David Nilsson med rekordfjärsingen.

Den 13 november hade de fått ett stort antal fjärsingar ute på Kattegatt i ett område med cirka 25 meters djup. De hade också fått ett exemplar som var extra stort. Vid vägning på en medhavd digitalvåg nådde fisken över 700 gram. Men vid vägning på en krönt butiksvåg dagen efter, då fisken fått ligga på is under tiden, vägde den 46 centimeter långa fjärsingen 672 gram, vilket överträffar det nuvarande rekordet på 648 gram från 2001. 

Sportfiskarna har nu utsett David Nilssons fjärsing till nytt svenskt rekord och gratulerar stort till fångsten och utmärkelsen.

Om fjärsing (Trachinus draco)
Fjärsingen finns ofta på mjuka bottnar ända ner mot 150 meters djup i Skagerrak och Kattegatt, men förekommer även i Öresund. Nergrävd i sand eller gyttja lurar den på sina byten som räkor, kräftdjur, småfisk och liknande, men den kan även simma runt och aktivt jaga sina byten.

Fjärsingen är utrustad med giftiga taggar på gällocken och på den främre ryggfenan. Giftet finns kvar även hos döda fiskar och kan ge en intensiv smärta och svullnad. Smärtan och svullnaden kan bli långvarig och andra komplikationer kan uppstå. Sök läkare om du sticker dig på en fjärsing.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971.
I dagsläget innehåller detta register över 39 000 stora fiskar av olika arter. Pressbild på rekordfisken finner ni här.

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv