Höstlovsfiske med rödingar, gäddor och glada miner

DrillDet var många som fick drilla när Sportfiskarna bjöd in till Höstlovsfiske i Stortjärnen. Foto: Eva Nordin Svedlund

Intresset för både sportfiske och friluftsliv är på uppsving. Det var ett närmast överväldigande intresse när Sportfiskarna arrangerade Höstlovsfiske i Jämtland/Härjedalen.


Sportfiskarna har tidigare rapporterat om förstudien Hållbart Härjedalsfiske, där vi medverkar i arbetet med att utveckla sportfisket på flera nivåer i Härjedalen.
Det vi kan konstatera är att återväxten i kommunen är hoppfull. När Sportfiskarna bjöd in till Höstlovsfiske i centralorten Sveg så var det många som nappade, om begreppet ursäktas. Trots att minusgraderna börjar omfamna bygden, och att fiskesäsongen i det närmaste är över, så var det 20 barn med många föräldrar i släptåg som dök upp med spön på Storön strax utanför samhället. Det var många som kunde fiska sedan tidigare, men även nybörjade som ville testa mete och spinnfiske.

Förhoppningen var att någon av Ljusnans grova gäddor eller öringar skulle vara på hugget, i ett sista ryck innan isen lägger sig. Och jodå – gäddor kom det minsann upp!
– Tyvärr var det inte något barn som fick någon fisk, men jag ”råkade” kasta några kast efter lunch och fick upp två gäddor, där några av barnen fick hjälpa till med drillningen, berättar Sportfiskarnas Carl-Fredrik Yri.
Han berättar att de närvarande föräldrarna var mycket positiva till Höstlovsfisket, och att de hoppades på fler liknande aktiviteter i Sveg med omnejd. De gav flera tips på bra sjöar med abborre och andra arter som kan vara lämpliga för arrangemang.

BirkBirk Eriksson kastade efter gädda i Sveg. Foto: Carl-Fredrik Yri

Carl-Fredrik Yri är Sportfiskarnas representant i Hållbart Härjedalsfiske, och en given fråga är hur han tror att sportfisket kring Sveg kan utvecklas?
– Det vore kul att få igång ungdomsverksamhet tillsammans med Svegs sportfiskeklubb eller Bäckedals folkhögskola, eller liknade. Det finns ett intresse som går att bygga vidare på. Vi börjar med små enkla arrangemang för att väcka intresset. Det ska även nämnas att kommunstyrelsen kom på besök för att kika på vad vi höll på med!
Carl-Fredrik Yri hälsar att det alltså både finns vilja och inspiration att arrangera fler barnaktiviteter i Sveg och övriga Härjedalen, och att vi återkommer i god tid när det blir dags igen.

Sportfiskarna arrangerade även Höstlovsfiske under två dagar i Bergs kommun, närmare bestämt vid den populära Stortjärnen som i stort sett har nappgaranti. Hela 30 barn dök upp den första dagen, och även under den andra dagen var det bra dag. Då ska vi alltså ha i åtanke att det är november och vinterkänning.

Hur kommer det sig att det är så stort intresse för sportfiske i Bergs kommun?
– I Bergs kommun finns det många goda krafter som vill bidra till att människor kommer ut i friluftsliv. När vi på Sportfiskarna startade upp vår verksamhet 2020 och tog kontakt med kommunen var det lätt att hitta samverkanspartners. Tillsammans med Bergs kommun, den lokala fiskeklubben Bergsfiskarna, Fiska i Berg och Övre Hoans Fiskevårdsförening har vi tillsammans skapat ett attraktivt koncept kring fiske och friluftsliv som vi återkommande bjudit in barn och ungdomar till, berättar Eva Nordin Svedlund på Sportfiskarnas.

Hon framhåller Fiskevårdsområdet och Fiska i Berg, som öppnar upp ett fantastiskt fint fiskevatten i naturskönt område med ramper och fiskeplatser för att göra fisket tillgängligt för alla. Bergs kommun bekostar även förtäring och transport till alla deltagare. Sportfiskarna ansvarar för arrangemanget på plats tillsammans med Bergsfiskarna. Vi lånar ut utrustning, handleder och grillar hamburgare.

När blir då nästa tillfälle att delta på en aktivitet?
– Om allt går som det är tänkt ser vi fram emot att bjuda in barn och ungdomar till pimpelfiske på sportlovet, hälsar Eva Nordin Svedlund.

Med andra ord: Håll utkik efter spännande aktiviteter som Sportfiskarna anordnar i just din kommun!

Drill2Under måndagen var det hela 30 barn som ville fiska med Sportfiskarna, trots att vintern närmar sig. Foto: Eva Nordin Svedlund

 

Kategorier: Ungdom, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv