Nytt fiskevårdsprojekt på Öland

vaatmark-oland-2022-...
Foto: Tobias Berger / Wikegårds våtmark är en av de sex våtmarker som restaurerats inom Ölandsvatten.

LONA-projektet Ölandsvatten 2.0 drar nu i gång. Det innebär fortsatta miljö- och fiskevårdsåtgärder på ön.

Sedan 2018 har Sportfiskarna drivit LONA-projektet Ölandsvatten, vilket bland annat resulterat i sex restaurerade våtmarksområden inom Borgholms kommun på Öland. Under projektets gång har de provfisken som genomförts visat att endast enstaka gäddor och abborrar vandrar upp i de aktuella vattendragen. 

– Vi förväntade oss att det kunde finnas små lekpopulationer kvar i dessa vattendrag som kunde svara på åtgärderna, men alldeles uppenbart är kustbestånden väldigt hårt pressade längs Ölandskusten, säger projektledaren Tobias Berger på Sportfiskarnas Kalmarkontor.

Logotyp-olandsvatten...

Inom projektet genomfördes också andra undersökningar som bland annat visar att våtmarksfåglar direkt svarade på åtgärderna, både till antal par och antal arter. Vattenanalyser har också visat att det redan finns en betydande näringsretention, vilket innebär att våtmarkerna renar vattnet på näringsämnen innan det når ut i Östersjön. Samtidigt föreligger ett fortsatt stort åtgärdsbehov, flera av våtmarkerna ligger inom avrinningsområden som i övrigt är i princip är helt utdikade. Ölandsvatten medfinansierades av Sparbanksstiftelsen Öland, Birdlife Sverige, Ölands Ornitologiska Förening och Ölands Sportfiskeklubb.

I samband med projektets avslut beviljades medel för ett nytt LONA-projekt av Länsstyrelsen i Kalmar län, Ölandsvatten 2.0. Inom detta kommer ytterligare vattenmiljöer att vara föremål för åtgärder på ön fram till 2025.

– Hela syftet med Ölandsvatten-projekten är att i nära samarbete med markägare genomföra åtgärder som kan komma både människa och naturen till gagn. Med våtmarkerna får vi inte bara tillbaka livsmiljöer för diverse organismer utan skapar också förutsättningar för frodigare betesmarker under sommartorkan, vi får ett renare vatten ut i Östersjön, utjämningsmagasin vid höga vattenflöden och en ökad grundvatteninfiltration, avslutar Tobias Berger. 

Ölandsvatten 2.0 medfinansieras av Birdlife Sverige, Ölands Vattenråd, RWE:s miljöfond, Ölands Ornitologiska Förening och Ölands Sportfiskeklubb.

Vid frågor kontakta: Tobias Berger, 073-072 67 67, tobias.berger@sportfiskarna.se

lona-puff-800Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt medfinansierar genomförandet av detta projekt.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv