Både ökat och minskat fiske på Östersjöströmmingen 2023

FiskebåtÖstersjönSim...
Det är tuffa tider för det småskaliga ostkustfisket. Foto: Markus Lundgren.

Ministerrådet har under måndagen beslutat om fiskekvoter för Östersjön 2023.

Både ökat och minskat fiske på strömmingen blev resultatet när EU:s ministerråd under måndagen beslutade om fiskekvoter för Östersjön 2023. För torsk och lax är förutsättningarna oförändrade gentemot 2022.

Strömming Bottenhavet och Bottenviken
Ministerrådet går på EU-kommissionens rekommendation och lägger sig i det lägsta spannet av rådgivningen med en minskning på 28 %. Fortsatt krävs dock stora insatser för att få tillbaka den stora strömmingen, bland annat en utflyttning av det storskaliga industrifisket från kusten. Först då kan det småskaliga kustfisket för humankonsumtion återupplivas.

Strömming Centrala Östersjön
En ökning av kvoten med hela 32 %, trots beståndets kraftiga nedgång både på kort (7–8 år) och lång (40 år) sikt. Beslutet är förvisso i linje med rådgivningens undre intervall, men här hade EU-kommissionen en mer ambitiös inställning med bara en mindre ökning på 14 %. Ministerrådets beslut innebär alltså en överkörning av EU-kommissionens ambition att skydda ett hårt fiskat bestånd samt att ta hänsyn till försiktighetsprincipen och beståndets ålders- och storleksstruktur. Istället underbyggs nu riskerna med enormt stora kustnära uttag från det pelagiska industrifisket.

Sportfiskarna noterar också att det sedan tidigare finns en majoritet både i riksdagen och Miljö- och jordbruksutskottet för att fisket ska beslutas med hänsyn till försiktighetsprincipen och att fångstkvoterna ska hållas ned för att bland annat ta hänsyn till beståndens ålders- och storleksstruktur. Det är därför olyckligt att Sverige inte hårdare kunnat driva igenom en linje som åtminstone inneburit ett beslut i paritet med EU-kommissionens rekommendationer och en chans till återhämtning för ett sargat bestånd.

Torsk – västra och östra bestånden
För de två torskbestånden, västra och östra, är besluten desamma som för 2022. Det innebär att fritidsfiske inte får ske på östra beståndet. För det västra beståndet, Öresund inkluderat, fortsätter man på inslagen väg med en bag limit på en torsk/person/dag hela året förutom 15/1–31/3 då inget riktat torskfiske får genomföras och ingen torsk behållas.

Sportfiskarna noterar att politiken som vanligt tillåter bifångster i yrkesfisket, även för det starkt hotade östra torskbeståndet. Det kallas ofta oavsiktlig eller oundviklig bifångst, i detta fall torsk som dör vid bottentrålning efter plattfisk. Men hur oavsiktligt eller oundvikligt är det egentligen? Internationella Havsforskningsrådet (ICES) konstaterar att selektiva redskap som hade reducerat yrkesfiskets bifångster inte används, och att bifångsterna av torsk måste minskas för att skydda beståndet.

Lax
Även för lax är beslutet detsamma som för 2022 med 63 811 laxar. EU-ministrarna beslutade inför 2022 om en kraftig sänkning av laxkvoten i Östersjöns huvudbassäng med 32 % och följde därmed ICES och EU-kommissionens förslag om en utfasning av yrkesfiskets blandfiske efter lax till havs. Rent praktiskt innebär detta att hela kvoten ska fångas i kustfisket från Åland och norrut, där den huvudsakliga produktionen av lax i Östersjön sker och där vildlaxbestånden generellt är starkare. Regleringarna införs framför allt med hänsyn till de svagare vildlaxbestånden i södra Östersjön.

För fritidsfisket till havs (trollingfisket) innebär det en bag limit där det endast är tillåtet att behålla en odlad (klippt fettfena) lax/person/dag. Sedan tidigare måste vild lax ovillkorligen återutsättas.

Läs mer om EU-beslutet här.

 

 

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv