Sportfisket och friluftslivet går som en dans i Dalarna

MoraRicky Hermans, uppvuxen i Orsa, instruerade pedagogerna i bland annat flugfiske. Foto: Sportfiskarna

Sportfiskarna fortsätter sin turné genom Sverige där vi utbildar pedagoger inom friluftsliv. Och var ska sleven vara om inte i grytan? Vi snackar om Dalarna.


Sportfiskarnas medarbetare Eva Nordin Svedlund och Ricky Hermans har precis återvänt till Jämtland efter två framgångsrika dagar i Dalarna, där de utbildade 22 friluftsintresserade pedagoger från grundskolan inom projektet MEFIS. Den första dagen i Mora startades upp med fika och lite lokal historia på Anders Zorn-gården och sedan förflyttade sig sällskapet till fots ner till Saxviken vid Siljans strand. Den andra dagen spenderades vid Vinäs badplats.
I båda fallen handlar det om mycket fina platser som ligger relativt centralt, och lättillgängliga för skolor i Mora med omnejd att ta sig till.

Det var två givande dagar för alla parter – och det var ju väntat eftersom intresset för både friluftsliv och sportfiske är stort i Dalarna.

– Vi har mottagit positiv respons från deltagare på plats som tycker det har varit två lärorika dagar som väckt mycket nya tankar och inspirerat till att utveckla friluftslivet på skolan. Flera uttryckte att Sportfiskarnas och Naturskoleföreningens koncept blev en bra mix som ringar in många olika delar inom natur och friluftsliv. En skola nämnde att de hade anmält sig till klassdraget och samverkat med lokal fiskeförening för att få i gång fisket på skolan, berättar Eva Nordin Svedlund.

Hon säger att det är en stark känsla av utbredd fiskekultur i Dalarna. Något som bekräftas av kollegan Ricky Hermans, som är uppvuxen i Orsa.
– Jag tänker direkt att i Dalarna andas vi fiske. En av Sveriges största fiskebutiker ligger i Orsa, ett av Sveriges bästa predatorvatten (Siljan), och inte minst medaljörer i professionellt fiske på elitnivå ett flertal gånger. Både internationellt mete, SM i pimpelfiske och team från Dalarna som år efter år placerar sig högt upp bland Sverigeeliten i predatorfiske, berättar Ricky.

Han anser att detta är något som Sportfiskarna skulle kunna ta tillvara på.
– Vi skulle kunna hjälpa sportfisket i Dalarna på flera sätt. Skolbäcken skapar exempelvis ett intresse från tidiga åldrar, vi kan engagera fiskevårdsområden för att nå ut till barn och ungdomar (vissa är redan långt fram med ett modernt tänk) och framförallt återskapa lekplatser för Siljansöringen, som i sin tur gynnar hela ekosystem runt om i Dalarna.

Mora2Ett gäng som njöt av två dagar utomhus i Mora. Foto: Sportfiskarna

Skiljer sig friluftslivet åt i Dalarna i jämförelse med Jämtland?

– En del, men det är ändå relativt lika. Skog, mark och sjöar har vi på båda ställena såklart. Men jag tänker direkt att friluftslivet är mer uttalat Jämtland med alla fjäll och vackra leder på fjällen som lockar väldigt många. I Dalarna kan man såklart också vandra men det är mer vandringsleder mellan bevarade kulturarv. Skogen är otroligt lättillgänglig i båda länen och något vi borde bli bättre på att se, att plocka svamp eller bär behöver inte vara komplicerat eller man behöver inte åka 10-tals mil för att hitta fin skog, vi har den alldeles runt husknuten. Friluftslivet under vintertid skiljer sig inte så mycket. Otroligt fin skidåkning både längd och alpint, samt att vinterfisket är otroligt bra i båda länen, summerar Ricky Hermans.


Han och Eva konstaterar att det finns stor potential att fortsätta bjuda in till MEFIS-fortbildningar i och runtom Dalarna. Det är Svenskt Friluftsliv som är finansiär, med Naturskyddsföreningen som huvudprojektledare, som också ansvarar för att skicka ut inbjudan till skolorna samt ta emot anmälan. Sportfiskarna och Naturskoleföreningen är arrangörer och utförare av fortbildningen.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv