Folkfesten Göteborren 2022 avgjord – här är vinnarna

göteborren_lowres-...
Skön stämning och massor av sportfiskekärlek - Göteborren 2022. Foto: Mathias Arnham.

Sportfiskarnas streetfisketävling Göteborren är en av årets stora händelser för stadsfiskande abborrälskare. När startskottet gick stod snudd på hundra sugna sportfiskare redo att försöka lura upp Göteborgskanalernas abborrar. 

Streetfisketävlingen Göteborren handlar alltså om att ro hem så många centimeter abborre som bara möjligt, fördelat på tre fiskar. Förra året var det Tobias Sahlman som drog hem bucklan, med 104 centimeter abborre. En bra måttstock för årets brokiga skara abborrfiskare. Göteborren är precis som rubriken säger en folkfest där alla deltar. Allt från proffs till familjer. Och du väljer själv om du tävlar i team eller individuellt. SVT-reportern Nils Arnell är på plats och följer eventet för ett kommande nyhetsinslag. El-Ge Sportfiske, Tajtlajn och Gunki har bullat upp med ett generöst prisbord.

 

göteborren_lowres-...

SVT:s Nils Arnell intervjuar Sportfiskarnas Markus Lundgren för ett kommande nyhetsinslag. Foto: Mathias Arnham.

 

SE SVT:s NYHETSINSLAG OM GÖTEBORREN HÄR.
 

Den gångna veckans väderrapport har varit busig. Mycket saltvatten har tryckts in i hamnen vilket skulle visa sig göra det lite extra klurigt för de tävlande. Om man pratar med de lokala kanal-spösvingarna så har abborren flyttat på sig vilket medfört att klassiska favoritplatser gapat tomma. Knepet blir då att testa nya ståndplatser, vilket i sin tur resulterar i många kast.

 

göteborren_lowres-...

Johan Svensson har tagit sig ända från Västerås för att testa på Göteborgs fina stads-abborrar. Foto: Mathias Arnham.

 

Eventet lockar mycket folk från närområdet men även inresta street-fiskeentusiaster deltar i tävlingen. Abborre-fiskaren Johan Svensson blöter oftast sina beten i hemstaden Västerås men lockades att delta i Göteborgstävlingen:

– Jag älskar fiske och främst fiske efter abborre. Än så länge har jag endast lyckats kroka en ”åttacentimetare” men jag skulle tro att en grönspräcklig Ned-jigg skulle kunna funka. Den här varianten har grym flytkraft och för att få den att stå ännu bättre upp från botten har jag klippt ner den lite, berättar Johan och visar upp sitt vinnarbete.

 

göteborren_lowres-...

Familjen Elofsson från Hovås gick in hårt med en 12-centimetare men det räckte tyvärr inte hela vägen. Foto: Mathias Arnham.
 

Lite längre ner i Rosenlunds-kanalen hittar vi familjen Elofsson från Hovås, där pappa Benny precis lyckat kroka den första tävlingsfisken. Sönerna Nils och Olle kollar noggrant av att abborren ligger rätt på mätbrädan.

– Vi tävlar i lag och individuellt och det är en fantastiskt kul att kunna göra det här tillsammans hela familjen, berättar mamma Therese.

 

Storebror Nils berättar att han tror stenhårt på spinnare men om den inte skulle visa sig ge något så fungerar nästa alltid dropshot. Ett hett tips som många medtävlande verkar fallit för.

 

göteborren_lowres-...

Fisket under broar och intill bropelare är ett säkert kort. Foto: Mathias Arnham.
 

Pratar man med de tävlande så skiljer sig teknikerna åt, men dropshot-riggen verkar vara ett tilltag som många anammar. Förutom dropshot så kastas det allt från klassiska jiggar och spinnare till mindre jerkbeten och NED-beten.

 

göteborren_lowres-...

Godis för abborren. Mörka färger visade sig vara bäst den här dagen. Foto: Mathias Arnham.

 

Utanför Feskekörka står Kestas Markevicius och flippar ut ett svart-orange shadjigg. Han berättar att fisket är trögt men att det kan lossna lite längre fram på dagen.

– Jag har bott i Göteborg i fyra år och fiskar ofta här i Rosenlundskanalen. Jag har tagit flera fina abborrar, igår fick jag flera över trettio centimeter, avslöjar Kestas och visar upp några sköna ”kanal-borrar”, från telefonen.

 

göteborren_lowres-...

2:a pristagaren i seniorklassen Kestas Markevicius, fiskar av ett klassiskt område utanför Feskekörka. Foto: Mathias Arnham.

 

När höstsolen glider ner bakom stadskulissen och klockan tickar mot avslut så har det fångats en hel hög fina abborrar, och överst på prispallen står Andreas Lundberg, med ett resultat på 102 centimeter. Andreas tog även tävlingens längsta fisk på hela 44 centimeter, en praktabborre i klanderfri höstskrud.

 

goteborren_2022_vinn...

Andreas Lundberg med fisken som ledde till vinst. En schysst abborre med vacker teckning Foto: Hans Gäfvärt. 

 

Ännu en lyckad Göteborren är genomförd och även om Göteborgs-abborrarna visat sig på styva linan så är saken klar. När vindarna vänder och lufttrycket stabiliserar sig så kan du ha ett fångstrikt abborrfiske med bra medelvikt, mitt inne i stan. Läckert!  

 

Vinnarna:

 

Seniorer: 1: a Gustav Fuchs, 93 cm 2: a Kestas Marcevicius, 92 cm 3: a Billy Affellin, 90 cm.

 

göteborren_lowres-...

Seniorvinnarna + maskot. Foto: Mathias Arnham

 

Juniorer: 1: a Andreas Lundberg, 102 cm 2: a Axel Larsson, 86 cm 3: a Melvin Claesson, 76 cm.

 

göteborren_lowres-...

Juniorvinnarna: Axel, Andreas och Melvin. Foto: Mathias Arnham.

 

Team: Team Nordland Fishing, 101 cm.

 

göteborren_lowres-...

Team Fishing Nordland. Foto: Mathias Arnham.

 

Längsta abborre: Andreas Lundberg, 44 cm.

Längsta fisk totalt: Noah Falk med en gädda på 54 cm.
Deltagarantal: 73 seniorer, 21 juniorer och 31 lag. 38 deltagare rapporterade fångst.

 

Vi ses nästa år. Samma stad, samma plats, samma art - Göteborren 2023.

 

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Tävlingsfiske, Region, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv