60 fiskevatten för en krona om dagen

gulakortet-2
En vacker Gula Kortet-abborre. Även stora abborrar gillar mask. Foto: Mathias Arnham.

För drygt en krona om dagen får du som sportfiskare ett smörgåsbord av möjligheter. Med Sportfiskarnas Gula Kortet i bakfickan har du tillgång till en stor del av Göteborgsregionens häftigaste fiskevatten – allt från djupa kanaler med stadspuls, sjöar i läckra slottsmiljöer till små fristående flugfiskevatten och avskilda skogstjärnar.

 

För alla fiskare

Gula Kortet har en lång historia bakom sig. Inget snack om det. Det omtalade fiskekortet är antagligen ingen nyhet för dig som sportfiskar i Göteborg med omnejd. Men en liten påminnelse om dess existens kan vara på sin plats. För du vet väl att du kan fiska allt från stora karpar och gammelgäddor till självreproducerande öring, abborre, gös och lake på ett och samma kort? Diversiteten inom både art och fiskemiljö är unik. Det finns helt enkelt något som passar alla sportfiskare. Svårslaget.

 

Ett smörgåsbord av möjligheter

Utbudet av fiskemöjligheter är precis som nämndes stort. Mycket stort. För att plocka några russin ur kakan ska vi nämna några av dem. Är du stadsbo ska du inte missa höstens stundande ”streetfiske”. Både Masthuggskajen och Rosenlundskanalen har ett fint bestånd av abborre. Det verkar dessutom som att det är relativt gott om fiskar mellan halvkilot och kilot vilket är glädjande.

 

Är du typen som söker naturen och miljöer en bit från stan? Då ska du absolut inte missa Vättlefjäll-sjöarna. Här finns det utmaningar för både spinnfiskare och flugfiskare i tjusig vildmarksmiljö. Några av sjöarna håller riktigt fin öring, i bland annat Holmesjön har prickfiskar över tre kilo fångats.

 

För dig som vill ha lite av båda världarna passar Sävelången, mellan Göteborg och Alingsås, alldeles utmärkt. Här kan du välja mellan att strosa runt i vacker slottsmiljö och kasta efter gädda och abborre från land, eller ta båten ut på de större vattenytorna.

 

Har du ingen båt men är sugen på båtfiske kan du alltid hyra en båt av oss på Sportfiskarna och bege dig ut på Delsjöarna.

 

gulakortet-1

Gula Kortet-sjön Sävelången breder ut sig runt anrika Nääs slott. Fiska från land i läcker slottsmiljö eller på öppet vatten från båt. Sjön håller allt från braxen och sutare till stor abborre och gädda. Foto: Mathias Arnham.

 

Aktivt fiskevårdsarbete ger resultat

För oss på Sportfiskarna är det viktigt att Gula Kortets vatten förvaltas väl. De fiskevårdsinsatser som gjorts har gett resultat men planen är långsiktig och arbetet är en fortgående process, utan slut. Det som krävt mest arbete är förbättringen av öringens möjligheter till lek. Ofta är det vandringshinder, som dammar och kraftverk, som orsakar problem för fiskens vandring och lek. Att återskapa vandringsvägar mellan sjöar och tillrinnande vattendrag är därför ett långsiktigt och viktigt arbete. Andra fiskevårdsåtgärder inom Gula Kortets vatten är kalkning och återställning av rensade vattendrag. Utöver detta övervakas många vatten genom exempelvis provfisken och vattenprovtagningar

 

För hela familjen

En till sak som bör påpekas är att för fyra hundralappar får du ett Gula Kortet-årskort som gäller för hela familjen och ungdomar upp till 19 år som är skrivna på samma adress. Är du under 16 år får du fiska fritt i alla Gula Kortet-vatten bara du förhåller dig till rådande fiskeregler.

 

Har du någonsin fått så mycket för en enda krona?

 

Fisketips för stadsfiske: Med ett dropshot-tackel kan du noggrant fiska av varje kvadratcentimeter av kanaler och kajer. Får du hugg på en plats så fiska noggrant av samma plats genom att låta sänket ligga kvar på botten och trigga abborren med ettriga handledsrörelser. Är det mycket bråte på botten så testa en jerkbait avsedd för abborre. Fiska hem betet genom snärtiga ryck varvat med långa spinnstopp.

 

Fisketips för Sävelången: Fisket kring Nääs-bron är bra året runt. Sök fisken i bakvatten och kring vassruggarna. Det strömmande vattnet håller gott om bytesfisk, rovfisken är då aldrig särskilt avlägsen. Samma typ av strömsatta fiskemiljö har du borta vid Norsesund. De klassiska grunden utanför Tollered och Ingared håller fisk året runt. Blir det is så glöm inte balanspirken, den kan göra underverk. För den båtburne fiskefamiljen kan det vara läge att gräva lite mask innan fisket. Lokalisera de nyss nämnda grunden och agna med en knippe mask på ett glidande flötestackel. Fiska på kanten av grunden, gärna i nära anslutning till bytesfisk. 

 

För mer information om Gula Kortets fiskevatten och arterna som lever i dessa – följ den här länken!

 

 

Kategorier: Fiske, Fisketips, Fiske i Göteborg, Region, Region Väst, Fiskekort nyheter | Taggar: Gula kortet, Sävelången, Abborre, Gädda, Streetfiske, Vättlefjäll, Masthuggskajen, Rosenlundskanalen |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv