Sportfiskarna lyfte oro över fiskbestånden i möte med Näringsdepartementet

Ndep

Sportfiskarna på Näringsdepartementet. Foto: Sportfiskarna

Sportfiskarna har nyligen träffat Näringsdepartementet för att diskutera olika intressefrågor.

Fiskekvoter, trålgränser, mer skonsamma fiskeredskap och skarv tillhörde frågorna som diskuterats när Sportfiskarna nyligen träffat Näringsdepartementet vid två tillfällen. Den närmsta perioden är hektisk med bland annat EU-kommissionens råd om fiskekvoter för Östersjön, något som slutligen beslutas av EU:s fiskeministrar i oktober. Arter som lax, torsk och sill/strömming bevakas särskilt av Sportfiskarna. Västerhavet hanteras senare under hösten.

Frågan om det storskaliga industrifiskets påverkan på de kustnära bestånden av strömming i Östersjön är brännande het. Sportfiskarna bevakar bland annat frågan om den på försök beslutade utflyttningen av trålgränsen längs delar av ostkusten som syftar till att fastställa effekterna av det pelagiska fisket. Frågan kräver en samsyn med andra medlemsstater, inte minst Finland för att skydda lokala kustfiskpopulationer från storskaliga uttag i små områden.

Fortsatt fisktomt i Västerhavet

För Västerhavet är situationen som bekant fortsatt allvarlig, med en närapå total avsaknad av bottenlevande fisk. Sportfiskarna har framfört oro om den mycket omfattande bottentrålningen som sker både innanför och utanför trålgränsen. Med nästan bara havskräfta och räka kvar har de en gång så rika kustfiskbestånden idag degraderats till ett bifångstproblem för en minskande flotta bottentrålare. Sportfiskarnas stora oro är att så länge lönsamheten i skaldjursfisket finns kvar saknas incitament till ett hållbart fiske där fiskbestånden ges en chans att återhämta sig. Sportfiskarna anser att det i närtid behöver skapas förutsättningar och incitament för att öka det skonsamma och bränslesnåla burfisket samtidigt som bottentrålningen efter kräfta succesivt fasas ut innanför trålgränsen. På sikt behöver även trålgränsen ses över och kraven på skonsamma fiskeredskap vid fiske utanför trålgränsen skärpas. 

Ålders- och storleksstruktur en viktig indikator

En fråga som Sportfiskarna driver på är att våra fiskbestånd ska ha en ålders- och storleksstruktur som motsvarar välmående fiskbestånd. Efter decennier av överfiske råder idag en akut brist på större och äldre fisk längs hela svenska kusten. I exempelvis Östersjön ser det småskaliga kustfisket en tydlig brist på större strömming, som behövs till surströmmingsproduktionen. Ålders- och storleksstruktur är en indikator som ingår i Havsmiljödirektivet och som man därmed ska tas hänsyn till i fiskförvaltningen, men så sker ej. Sportfiskarna hoppas att Sverige kan agera föregångare och driva på frågan inom ramen för EU:s gemensamma fiskeripolitik, samt att Internationella havsforskningsrådet (ICES) ges i uppdrag att implementera detta i kommande kvotrådgivning.

Förutom regeringsuppdragen till Havs- och vattenmyndigheten och det pågående arbetet avseende strömming diskuterades arbetet med en ny förvaltningsplan för skarv, samt ansvarsfrågorna för inte minst länsstyrelserna för att kunna hantera den stora problembilden som omgärdar skarvförvaltningen. Även Regeringens nyligen beslutade utredning om en moderniserad fiskelag nämndes och kommer att bevakas av Sportfiskarna.

Förbundet kommer nu noga följa regeringsbildningen och fortsatt vara en stark röst för ett hållbart fiske i friska vatten - för alla.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv